Προβληματισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και σε όλο τον κόσμο (καθώς, ως γνωστόν, «αν οι ΗΠΑ φτερνιστούν, οι υπόλοιπες χώρες συναχώνονται»), προκαλούν τα νούμερα σχετικά με την απασχόληση στην Αμερική, τα οποία κατέγραψαν ανάσχεση τον περασμένο μήνα.

Αν και η μείωση στις νέες θέσεις εργασίας δεν είναι μεγάλη, η ανησυχία είναι ότι μπορεί πλέον να παρατηρηθεί γενικότερη επιβράδυνση, και ως αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής της Fed, που αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, και να υπάρξουν υφεσιακές τάσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Πλήρης ανατροπή των προβλέψεων

Συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ αποκάλυψαν απροσδόκητα μεγάλη μείωση των νέων μισθολογίων τον Ιούνιο. Αναλυτικά, οι νέες προσλήψεις σε θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα υποχώρησαν τον Ιούνιο στις 209.000 από 306.000 του Μαΐου, την ώρα που η αγορά περίμενε μικρότερη πτώση στα 225.000. Σημειώνεται ότι σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία του υπουργείου, η έρευνα του ADP Research Institute είχε δείξει ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προσέθεσε τον περασμένο μήνα 497.000 θέσεις εργασίας, αριθμό υπερδιπλάσιο από τις 228.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ενδεικτικό είναι ότι με τους επενδυτές να φοβούνται παρόμοια τάση και στη σημερινή μέτρηση, τα futures της αμερικανικής αγοράς ακολουθούσαν πτωτική κίνηση λίγο πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και – κατά συνεπεία – εκτινάχθηκαν μόλις δημοσιεύθηκε η έκθεση, με τους τρεις δείκτες να περνάνε όλοι σε θετικό έδαφος. Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε ελαφρώς στο 3,6%, δηλαδή, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές, από το 3,7% του Μαΐου. Οι 209.000 νέες προσλήψεις στην τρέχουσα συγκυρία σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το Δημόσιο έσωσε την εικόνα

Ενδεικτικό είναι ότι η μέτρηση ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2020 (268.000 νέες προσλήψεις τότε). Σε ένα άλλο μέγεθος όπου εστιάζει η ομοσπονδιακή τράπεζα, τα επίπεδα των μισθών ήταν ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων, με τις μέσες ωριαίες αποδοχές να παρουσιάζουν αύξηση κατά 0,4% στον μήνα και 4,4% ετησίως. Η αύξηση των θέσεων εργασίας θα ήταν ακόμη χαμηλότερη χωρίς την ώθηση που έδωσαν οι θέσεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 60.000 – σχεδόν όλες σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Άλλοι τομείς που παρουσίασαν ισχυρά αύξηση θέσεων ήταν η υγειονομική περίθαλψη (41.000), η κοινωνική βοήθεια (24.000) και οι κατασκευές (23.000). Ο κλάδος αναψυχής και φιλοξενίας, που υπήρξε η κινητήρια δύναμη τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσθεσε μόλις 21.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο. Γενικότερα, ο κλάδος έχει επιβραδύνει σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες. Την ίδια ώρα, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου είδε να χάνονται 11.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, ενώ οι μεταφορές και η αποθήκευση σημείωσαν πτώση κατά 7.000.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr