«Στο Νταβός εμφανίστηκε ο κύριος Κίσινγκερ από το βαθύ παρελθόν και είπε πως ένα κομμάτι της Ουκρανίας θα έπρεπε να δοθεί στη Ρωσία ώστε να μην αποξενωθεί η Ρωσία από την Ευρώπη. Φαίνεται πως το ημερολόγιό του είναι στο 1938 κι όχι στο 2022. Νόμιζε πως μιλούσε σε άλλο κοινό, στο Μόναχο του 1938 κι όχι στο Νταβός».

Mε αυτή τη φράση ο πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ένα κατηγορηματικό «όχι» στην πρόταση Κίσινγκερ για παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία προκειμένου να υπάρξει τερματισμός του πολέμου.

Και πρόσθεσε: «Συμπτωματικά, άρχισαν να εμφανίζονται σε ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης διάφορα editorials που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει δήθεν να δεχτεί κάποιους λεγόμενους δύσκολους συμβιβασμούς παραχωρώντας εδάφη της με αντάλλαγμα την ειρήνη. Ίσως και οι New York Times το 1938 να έγραφαν κάτι παρόμοιο. Αλλά τώρα, να σας υπενθυμίσω, βρισκόμαστε στο 2022.

Και πίσω από όλες αυτές τις γεωπολιτικές εικασίες εκείνων που συμβουλεύουν την Ουκρανία να δώσει κάτι στη Ρωσία, οι “μεγάλοι γεωπολιτικοί” είναι πάντα απρόθυμοι να δουν τους καθημερινούς ανθρώπους. Τους απλούς Ουκρανούς. Τα εκατομμύρια όσων ζουν στις περιοχές που οι κύριοι αυτοί προτείνουν να ανταλλαχθούν με την ψευδαίσθηση της ειρήνης. Πρέπει όμως πάντα να βλέπετε τους ανθρώπους. Και να θυμάστε ότι οι αξίες δεν είναι απλά μια λέξη».

Τι πρότεινε ο Χένρι Κίσινγκερ

Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Α. Κίσινγκερ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο τρίμηνος πόλεμος, προτείνοντας μια θέση στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην επιδιώξουν μία ντροπιαστική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

Αφού σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να θυμούνται τη σημασία της Ρωσίας για την Ευρώπη και να μην παρασυρθούν «από τη διάθεση της στιγμής», ο Κίσινγκερ πίεσε επίσης τη Δύση να αναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχθεί τις διαπραγματεύσεις με ένα «status quo ante», υπονοώντας ότι η Ρωσία παίρνει στην κατοχή της ουκρανική γη αν αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει.

Πηγή: economico.gr