Μητσοτάκης διάγγελμα

Την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας θα αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα απευθύνει ομιλία την προσεχή Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που επίσης θα απευθυνθεί στα μέλη της διεθνούς κοινότητας, θα εστιάσουν στη ρητορική του casus belli της Τουρκίας, μιλώντας σε ένα περιβάλλον που πλέον έχει πλήρη γνώση του ότι η γείτονα χώρα είναι πραγματική απειλή για την περιοχή.

Η παρουσία τους στη Νέα Υόρκη, αποτελεί βασική ενέργεια στη διεθνοποίηση της εμπρηστικής ρητορικής και προκλητικότητας της Τουρκίας αλλά και στην ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας με ισχυρούς “παίχτες” διεθνώς.

Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε όσα απαράδεκτα και ανιστόρητα θέτει το τελευταίο διάστημα η τουρκική ηγεσία εναντίον της Ελλάδας και να επισημάνει στο στο ανώτατο διεθνές φόρουμ ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας εξελίσσονται, με κρεσέντο, σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας της και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο αποτελούν καθημερινό επικίνδυνο φαινόμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι οι Τουρκικές προκλήσεις φτάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, υπονομεύοντας έτσι την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και θα τονίσει ότι ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν και η αμφισβήτηση των συνόρων έχουν ισχυρές αναλογίες με τη φιλοσοφία και τις πρακτικές του Πούτιν.

Η Ελλάδα στηρίζει τη Διεθνή Νομιμότητα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, θα τονίσει ότι η Ελλάδα είναι:

  • Πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή
  • Κρίσιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Σύμμαχος της Δύσης στην αντιμετώπιση των κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.
  • Αλληλέγγυα χώρα στην Ουκρανία έναντι της ρωσικής εισβολής
  • Στρατηγικός πυλώνας της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης
  • Χώρα που στηρίζει αταλάντευτα και προωθεί τη Διεθνή Νομιμότητα, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες

Η παράνομη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου

Με αυτή την αφορμή, θα αναφερθεί στην αδιανόητη παράταση της διεθνούς εκκρεμότητας στην Κύπρο, με την διατήρηση της παράνομης τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τη σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις αυτές και σε κλειστό πρωινό εργασίας που θα έχει στο Council of Foreign Relations, ενώ το ίδιο θα κάνει και στην ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr