Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν πιέζει μόνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. που μάχονται για το πόσα χρήματα θα μπορέσουν να ξοδέψουν το επόμενο έτος.

Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο δεν φαίνεται να τα βρίσκουν για αρχή.

Οι επιστολές μεταξύ του Επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και άλλων οργάνων της ΕΕ —που είδε το Politico— αποκαλύπτουν ότι η Κομισιόν ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περιορίσει τα σχέδια δαπανών του για το 2024 κατά περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ και το Δικαστήριο της ΕΕ να περικόψει σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν τις περικοπές, υποστηρίζοντας ότι ο Χαν εφαρμόζει «ένα ύπουλο, τέχνασμα του προϋπολογισμού που θα μπορούσε να τους αναγκάσει να κάνουν επώδυνες περικοπές σε τομείς εκτός των μισθών».

Καθώς ο Χαν προετοιμάζεται να υπερασπιστεί το σχέδιο προϋπολογισμού, αυτές οι διαφωνίες δίνουν μια άσχημα εικόνα αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Αντίθετη η Μέτσολα με τις περικοπές

Σύμφωνα επίσης με το Politico, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα, εκφράζοντας την αντίθεσή της με τις περικοπές και υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έκανε λάθος με τα δεδομένα της.

Σε επιστολή του από τις 8 Μαΐου, ο Χαν προειδοποίησε το Κοινοβούλιο ότι κινδυνεύει να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο δαπανών: το εν λόγω πλαφόν απαιτεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να διατηρούν τις αυξήσεις του προϋπολογισμού, που προκαλούνται από τον πληθωρισμό και που δεν δεν σχετίζονται με τους μισθούς, σε λιγότερο από 2% ετησίως.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο αμφισβητεί σθεναρά αυτό, υπολογίζοντας ότι οι αυξήσεις στις δαπάνες κινούνται εντός του συγκεκριμένου πλαφόν για πρώτη φορά και διαμορφώνονται στο 1,97%.

Όπως γράφει το Politico, σε μια νέα προσέγγιση η Κομισιόν έχει συμπεριλάβει αυξήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό στους μισθούς των βουλευτών του ΕΚ ως μέρος του πεδίου εφαρμογής του 2%.

Περιγράφοντας την κίνηση του Χαν ως «μονομερή απόφαση» της Επιτροπής, η Μέτσολα έγραψε ότι ήταν «πολύ ατυχές» που η Κομισιόν είχε υποβάλει αυτό το αίτημα, ειδικά καθώς προέκυψε «χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση για το σκεπτικό τους».

«Η προσδοκία μας είναι ότι θα διορθώσουν αυτή την πρόταση», δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος της Μέτσολα.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής από την πλευρά του ανέφερε ότι έλαβαν την επιστολή και πώς θα απαντήσουν «εν ευθέτω χρόνο».

Η Κομισιόν υπολόγισε το μέγεθος των απαιτούμενων περικοπών σε 27,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό του ετήσιου προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, που υπερψηφίστηκε τον Απρίλιο , ο οποίος ανέρχεται σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024.

Όχι μόνο η Βουλή

Όπως ανέφερε επίσης το Brussels Playbook του Politico, τον περασμένο μήνα, ο Χαν έστειλε παρόμοια αιτήματα και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, πυροδοτώντας και εκεί αντιδράσεις.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του.

Σε επιστολή προς τον Χαν με ημερομηνία 15 Μαΐου και την οποία είδε το Politico, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Koen Lenaerts έγραψε ότι η απόφαση της Επιτροπής να υπολογίζει τις αποδοχές και τα επιδόματα για τα μέλη του δικαστηρίου ως μη μισθολογικές δαπάνες «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για το ίδρυμά μας».

Προειδοποίησε επίσης, ότι «εάν το σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής εγκριθεί με το μειωμένο ποσό για τις ενεργειακές δαπάνες, τότε θα υπάρξει ο κίνδυνος να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας το επόμενο έτος».

Άλλα ιδρύματα βρίσκονται σε παρόμοια θέση — αν και ίσως δεν επηρεάζονται τόσο.

«Πράγματι, αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα», είπε ένας αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος. Σημείωσε δε, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θίγεται επίσης «αλλά ίσως σε μικρότερο βαθμό» , σε σχέση με άλλους θεσμούς όπως Κοινοβούλιο, «καθώς έχουμε λιγότερα μέλη».

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις με την Επιτροπή, είπε: «Συνεχίζουμε να επικοινωνούμε με τον Επίτροπο».

Το Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε επίσης αρχικά αύξηση του προϋπολογισμού για το ενεργειακό κόστος — για να ενημερωθεί από τον Χαν σε επιστολή στις αρχές Μαΐου ότι δεν είναι δυνατή η εξαίρεση. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ωστόσο αυτή την εβδομάδα ότι δεν αναμένεται απάντηση τώρα από την πλευρά του Συμβουλίου και αυτό είναι σύμφωνο με την πάγια πρακτική.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ συνήθως συμφωνείται από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr