Στοιχεία σχετικά με την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Πού θα κυμανθεί η δεύτερη αύξηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η κυβέρνηση αρνείται να κάνει το παραμικρό σχόλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα δώσει έναν «οδικό χάρτη» σχετικά με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, όπως ο ίδιος έχει πει, θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη αύξηση μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 5%-6 % αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό, όπερ η συνολική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% ( δηλαδή 2%+ 6%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιανουαρίου εφαρμόστηκε η αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, και διαμορφώθηκε για πλήρη απασχόληση ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως.

Η δήλωση Χατζηδάκη

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια σχετικά με την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε, με ποσοστό αύξησης 6%, θα ανέβει από 663 στα 703 ευρώ μηνιαίως. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε υπογραμμίσει ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να “φύγει η οικονομία μπροστά” και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 ευρώ. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr