Όπως έχει πραναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει την 1η Απριλίου σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά τη διπλή αύξηση κατά συνολικά 9% εντός του 2022.

Το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων (κοινωνικοί εταίροι, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς), θα έχει στα χέρια της τις εισηγήσεις του ΚΕΠΕ και θα μπορεί να καταρτίσει την Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Εργασίας που θα ορίζει επακριβώς το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το υπό συζήτηση ποσοστό αύξησης

Μέχρι στιγμής, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό αύξησης θα κυμαίνεται στο ύψος του προβλεπόμενου για το 2023 πληθωρισμού (γύρω στο 6%), ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να είναι κοντά στο 7,8%, ήτοι στο ποσοστό αύξησης των συντάξεων, οπότε και ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 765 και 770 ευρώ μεικτά, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις των φορέων σχετικά με το ύψος της αύξησης διαφέρουν σημαντικά, με τους εργοδοτικούς φορείς να κινούνται μεταξύ του 5% και του 8-10%, ενώ η ΓΣΕΕ ζητά αύξηση της τάξης του 15% και «ξεπάγωμα» των τριετιών. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι από επιστημονικούς φορείς εκφράζεται η ανησυχία ότι σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιδράσει αρνητικά στο κόστος εργασίας.

Ασφαλιστικές εισφορές

Από την άλλη, το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει ότι, πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού, θα πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να συνεχιστεί η παράλληλη παροχή στήριξης, μέσα από στοχευμένα μέτρα, προς τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς όμως αυτά να θέτουν σε κίνδυνο την πορεία μείωσης του ποσοστού ανεργίας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ στην πρότασή του δίνει αυξημένο βάρος και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς περιγράφει σενάρια συνδυαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού και ταυτόχρονης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, θέλοντας να καταδείξει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τελικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr