Σημαντική πτώση καταγράφουν οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών ενώ η λίρα άγγιξε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζα να περιορίσει το πρόγραμμα που προστατεύει τις καταθέσεις που συνδέονται με συνάλλαγμα από υποτίμηση έναντι των σκληρών νομισμάτων (λογαριασμοί ΚΚΜ).

Ο δείκτης Borsa Istanbul Banks Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές των τραπεζών, επέκτεινε τις απώλειες της Παρασκευής, σημειώνοντας πτώση που έφθασε ενδοσυνεδριακά το 5,4%.

Οι μετοχές της τουρκικής Akbank ηγήθηκαν των απωλειών στον κλάδο, σημειώνοντας πτώση 4,5% και ήταν η χειρότερη επίδοση στον κύριο δείκτη μετοχών BIST-100, ο οποίος σημείωσε άνοδο 1,17%.

Οι μετοχές της Yapi Kredi Bank , της Garanti Bank και της Is Bank υποχώρησαν μεταξύ 3,7% και 3,1%.

Η λίρα σημείωνε πτώση 0,2% στις 27,1676 ανά δολάριο. Παράλληλα ράλι σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων με τη απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακώνεται κατά 88 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 21,17%. Πρόκεται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο.

«Η αρχική αντίδραση ήταν ένα ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές λόγω των προσδοκιών ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα αυξηθούν, τα καθαρά περιθώρια κέρδους από επιτόκια θα μειωθούν, παρόλο που η λίρα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο» εξηγεί στο Reuters, διαχεριστής κεφαλαίων που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Φαίνεται ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πολιτικής» συνεχίζει, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι μεσοπρόθεσμα θα εφαρμοστούν νέα μέτρα στον τραπεζικό τομέα, γεγονός που μπορεί να συνεχίσει να πιέζει τις τραπεζικές μετοχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr