Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση του Καζακστάν, το οποίο συγκλονίζεται ακόμα από μεγάλες διαδηλώσεις με επίκεντρο τα αστικά κέντρα της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως αστυνομία και στρατός θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση, προκειμένου, όπως είπε να μπει τέλος στις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα. «Έδωσα εντολή να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν χωρίς προειδοποίηση», είπε ο Τοκάγεφ στο διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι «οι τρομοκράτες συνεχίζουν να καταστρέφουν περιουσίες και να χρησιμοποιούν όπλα εναντίον πολιτών» σύμφωνα με το BBC.

«Παράλογα» τα αιτήματα

Ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε «παράλογα» τα αιτήματα, κύριως από το εξωτερικό, για διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση. «Τι είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει κανείς με εγκληματίες, με δολοφόνους; Έχουμε να κάνουμε με ένοπλους και εκπαιδευμένους συμμορίτες (…) Πρέπει να καταστραφούν και αυτό θα γίνει σύντομα», σημείωσε.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «20.000 συμμορίτες» επιτέθηκαν στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου οι ταραχές που ξέσπασαν ήταν οι πιο χαοτικές και πιο βίαιες. Αυτοί είχαν «σαφές σχέδιο επίθεσης, καλά συντονισμένες ενέργειες και υψηλό βαθμό προετοιμασίας για μάχη», συνέχισε ο Τοκάγεφ, αναφερόμενος σε «εξειδικευμένους δολιοφθορείς».

Κατηγορίες κατά των ΜΜΕ

«Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και κάποια άτομα στο εξωτερικό παίζουν τον ρόλο του υποκινητή» αυτής της κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν. «Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται, οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Αυτοί που δεν παραδίδονται θα εξαλειφθούν», σημείωσε επίσης, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αντληθούν τα διδάγματα από αυτήν την τραγωδία».

Ρωσικές δυνάμεις στη χώρα

Σημειώνεται ότι δυνάμεις από τη Ρωσία κι άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε την Πέμπτη στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης. Ο Τοκάγεφ θέλησε να «ευχαριστήσει ιδιαιτέρως» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποστολή αυτής της στρατιωτικής δύναμης. «Ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα, και κυρίως με φιλικό τρόπο, στο αίτημά μου», είπε.

Ευχαριστίες στον Πούτιν

Εκτός του Πούτιν, ο πρόεδρος του Καζακστάν ευχαρίστησε επίσης τους ηγέτες της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Τουρκίας για τη βοήθειά τους. Επίσης πρόσθεσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις που εστάλησαν από τη Ρωσία και γειτονικά κράτη έφτασαν στη χώρα κατόπιν αιτήματος του Καζακστάν και βρίσκονται εκεί σε προσωρινή βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε γιατί το κράτος «κοιμόταν ενώ προετοιμάζονταν υπογείως τρομοκρατικές επιθέσεις, μυστικοί πυρήνες μαχητών», κατέληξε ο Τοκάγεφ.

«Αποκατάσταση της τάξης»

Η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό «αποκατασταθεί» στη χώρα μετά τις ταραχές, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν στις ταραχές και ότι πάνω από 3.000 από αυτούς συνελήφθησαν, προσθέτοντας ότι οι νεκροί στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονται σε 18 από τότε που ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες. Όλα τα κυβερνητικά κτίρια έχουν «απελευθερωθεί και τεθεί υπό αυξημένη προστασία», με 70 σημεία ελέγχου να έχουν στηθεί στη χώρα, προσθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr