Μπάιντεν Τραμπ

Με σκληρή γλώσσα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, και κατά όσων συμμετείχαν στα δραματικά γεγονός της 6ης Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν έδειξε ευθέως τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο ως τον υποκινητή της εισβολής στο Καπιτώλιο – της εισβολής που έγραψε “μια από τις πιο σκοτεινές μέρες στην ιστορία του έθνους”, όπως είπε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για “επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, την οποία υποκίνησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ». «Ήταν ένας ταραχώδης όχλος, εξεγερμένοι, εγχώριοι τρομοκράτες» τόνισε και κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «περιφρονεί διαρκώς τη Δημοκρατία».

Ο Τραμπ «υποδαύλισε μια επίθεση χωρίς έλεος εναντίον των θεσμών» και επιχείρησε να χρησιμοποιήσει έναν όχλο «για να φιμώσει τις φωνές των Αμερικανών ψηφοφόρων», τόνισε, επισημαίνοντας με νόημα ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι οι αντιρατσιστές διαδηλωτές θα είχαν «πολύ διαφορετική» αντιμετώπιση σε σύγκριση με τους οπαδούς του Τραμπ που έσπειραν το χάος στην Ουάσινγκτον. «Αν ήταν μια διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, θα τους είχαν αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά από το νευριασμένο πλήθος που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι αλήθεια και είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε.

“Δεν ήταν διαδηλωτές, ήταν εγχώριοι τρομοκράτες”

«Δεν ήταν διαδηλωτές, μην τολμήσετε να τους αποκαλέσετε διαδηλωτές», δήλωσε ο Μπάιντεν, σε ομιλία του από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, προσθέτοντας: «Ήταν ένας ταραχώδης όχλος, εξεγερμένοι, εγχώριοι τρομοκράτες. Είναι τόσο βασικό. Είναι τόσο απλό».

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι δεν το βλέπαμε να έρχεται, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», συνέχισε ο Μπάιντεν και αναφερόμενος στον απερχόμενος πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στηλίτευσε την περίοδο διακυβέρνησής του λέγοντας ότι «πέρασε ολόκληρη την προεδρία του περιφρονώντας τη δημοκρατία μας, το Σύνταγμά μας, το κράτος δικαίου». «Είναι σαφές αυτό σε όλα όσα έχει κάνει», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την εισβολή ως «ολοκληρωτική επίθεση» στους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθεροτυπίας και των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών της χώρας.

Πηγή: economico.gr