Κερδισμένες οι ΗΠΑ από το εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες από το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, καθώς η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία και ήδη τοποθετείται στην πρώτη θέση των εισαγωγέων αμερικανικού πετρελαίου για πρώτη φορά εδώ και μία 6ετία.

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται προς τις ΗΠΑ για τις εισαγωγές ενέργειάς τους, την ίδια ώρα που η Ρωσία εξάγει αργό σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα σε μειωμένες τιμές. Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια μείωσης της χρηματοδότησης της «πολεμικής μηχανής» του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, η Δύση έχει επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, που δημοσιεύει το Bloomberg από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2022, η Ευρώπη εισήγαγε κατά μέσο όρο 213,1 εκατ. βαρέλια μηνιαίως ενώ η Ασία εισήγαγε μόλις 191,1 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Energy AspectsChristopher Haines, η αλλαγή αυτή προς το αμερικανικό πετρέλαιο αναμένεται να συνεχιστεί. Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ ναι μεν αυξάνεται, αλλά δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αυξημένη ζήτηση τόσο της «διψασμένης» Ευρώπης όσο και της Ασίας. Παράλληλα, η Μέση Ανατολή φαίνεται πως δεν έχει μεγάλη ικανότητα αύξησης της παραγωγής της για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ δυσκολεύονται να επιτύχουν το στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Λιβύη αντιμετωπίζουν εγχώριες πολιτικές αναταραχές οι οποίες έχουν περιορίσει την ικανότητα άντλησης πετρελαίου τους. «Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον ΟΠΕΚ και τις προσπάθειές του για αύξησης της προσφοράς».

ΠΗΓΗ: Bloomberg (newmoney)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr