Μετά τα αμερικανικά F-22 και F-35, το κινεζικό J-20 και το ρωσικό Su-57, άλλη μια χώρα ετοιμάζεται να μπει στο «παιχνίδι» των μαχητικών 5ης γενιάς, καθώς βρίσκεται στο «παρά πέντε» να παρουσιάσει το δικό της αεροσκάφος.

Πρόκειται για τη Νότια Κορέα, η οποία μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια του KF-X, του πρωτότυπου μαχητικού που σχεδιάζει και κατασκευάζει η Korea Aerospace Industries (KAI) και το οποίο μοιάζει με διασταύρωση των F-22 και F-35.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το KF-X έχει σχεδιαστεί ως μαχητικό αεροσκάφος 4++ γενιάς, ωστόσο μπορεί να υποστεί αναβαθμίσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και μετατροπή σε ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς με βελτιωμένες τεχνολογίες «stealth».

Ο Jung Kwang-sun, επικεφαλής του προγράμματος KF-X, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση θα είναι μια στιγμή «ορόσημο» τόσο για την χώρα όσο και για την εγχώρια αεροδιαστημική βιομηχανία, ενώ επίσης αποκάλυψε ότι έξι πρωτότυπα του νέου μαχητικού αεροσκάφους βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συναρμολόγησης τους.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές ενώ η παρθενική του πτήση θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες που έχουν στη Νότια Κορέα για το νέο αυτό μαχητικό αεροσκάφος, αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσε ότι το KF-X θα ανταγωνιστεί τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-22 και F-35 ως προς την τεχνολογία και την την τιμή (σημείωση: το F-22 δεν εξάγεται στην διεθνή αγορά).

Πηγή: Defence Blog

Πηγή: economico.gr