Πιο αισιόδοξη ακόμα και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται η εταιρεία συμβούλων Wood, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2023.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντάς την στο 3,5%, από μόλις 1% που έδινε τον Ιανουάριο. Παράλληλα, εκτιμά ότι θα υοπάρξει σημαντική πτώση του δείκτη του ελληνικού χρέους το 2023 στο 154% από 170% το 2022 και το 2024 εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 145% (σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2023 ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,8% ήτοι τον μισό από αυτόν της Wood).

Σημαντικη βελτίωση των προοπτικών

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας, τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος του τελευταίου τριμήνου, έως τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνουν ότι, αν και η ελληνική οικονομία αισθάνεται κάποιες επιπτώσεις από το ενεργειακό σοκ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα οφέλη, συνολικά, από την ισχυρή επιτάχυνση των επενδύσεων και τους υγιέστερους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα, θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος (από 1% που προέβλεπε πριν) και κατά 4,2% το 2024 (από 2,2% που προέβλεπε πριν).

Οι προοπτικές του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, τονίζει η Wood, χάρη και στο ισχυρό θετικό μήνυμα από τις έρευνες για τις επιχειρήσεις και μια ανθεκτική προοπτική για τις τουριστικές εισπράξεις αυτό το καλοκαίρι. H εταιρεία σημειώνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, από 7,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, λόγω κυρίως της συγκράτησης του πληθωρισμού των τροφίμων.

Μείωση πληθωρισμού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,3% φέτος από 9,7% το 2022, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,3%.Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, επιδεινούμενη από -0,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, αλλά οι επιχειρηματικές έρευνες σηματοδοτούν ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε οριακά, στο 11,6% τον Δεκέμβριο, από 11,4% το Νοέμβριο, αντανακλώντας κατά κύριο λόγο, κατά την άποψή της, ένα εποχιακό μοτίβο.

Η Wood επισημαίνει ότι η διάθεση για προσλήψεις είναι ισχυρή και αυτό θα μεταφραστεί σε αύξηση της αύξησης των μισθών και μείωση της ανεργίας το επόμενο έτος. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 12,3% τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα παρουσιάσουν θετική αύξηση των πραγματικών μισθών ήδη από φέτος, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την αύξηση των πραγματικών δαπανών.

Ισχυρά δημοσιονομικά

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κρατικός προϋπολογισμός σημείωσε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, έναντι του στόχου των 0,9 δισ. ευρώ και ήταν βελτιωμένος από -1,2 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, αναφέρει η Wood. Η υπεραπόδοση οφείλεται στην υψηλότερη αύξηση των εσόδων σε σχέση με τις προσδοκίες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το έλλειμμα 3,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Σε βάση κυλιόμενου αθροίσματος 12 μηνών, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10% του ΑΕΠ. Οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ήταν στο 2,2% του ΑΕΠ πέρυσι και ένα επιπλέον 9% του ΑΕΠ καθαρών εισροών κεφαλαίων αναφέρθηκαν ως άλλες επενδύσεις.

Η σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Wood για την ελληνική οικονομία οφείλεται και στις πολύ καλύτερες προοπτικές που βλέπει φέτος για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς ενώ τον Ιανουάριο ανέμενε ύφεση της τάξης του 1,2%, πλέον εκτιμά πως η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει με συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Καλή εικόνα και για την ευρωζώνη

Όπως επισημαίνει, η ομαλοποίηση που έχει σημειωθεί στο μέτωπο του ενεργειακού εφοδιασμού και η πρώιμη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών την οδηγούν να αναβαθμίσει τις προοπτικές για το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2023 στο 0,4%, ενώ προβλέπει ανάπτυξη 1,2% το 2024.

Η Wood εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και θα επιβραδυνθεί απότομα φέτος, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα, στην πραγματικότητα, δείχνουν μόνο ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει υψηλός και βρίσκεται στο κατώφλι της επιβράδυνσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,9% από 8,6% ενώ το 2024 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 4,1%.

Σε αυτό το πλαίσιο η Wood συνεχίζει να εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,00% φέτος από 3% που είναι αυτή τη στιγμή, γεγονός που μετριάζει, αλλά δε βλάπτει την ανάκαμψη, χάρη στους υγιείς ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ισχυρή συνολική πολιτική στήριξη των επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο καταθέσεων, η Wood εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 3,5% ενώ το 2024 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις φέρνοντάς το στο 2,5%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr