Τραμπ στρατό
President Donald Trump speaks at a news conference in the James Brady Press Briefing Room at the White House, Monday, Aug. 31, 2020, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Κι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ χάσει αλλά αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών; Κι εάν φθάσει ακόμη και να αρνηθεί την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας;

Και τα δύο ερωτήματα μοιάζουν ακραία αλλά έχουν βασική θέση στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στην δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ 24 ώρες πριν από τις κάλπες των προεδρικών εκλογών.

Είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος. Όταν ρωτήθηκε από το Fox News εάν θα δεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, σε περίπτωση που κρίνει πως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα είναι αποτέλεσμα νοθείας, είχε αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Και, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είχε «δείξει» την κινητοποίηση του στρατού σε περίπτωση που κερδίσει αλλά το αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο και υπάρξει κοινωνική αναταραχή

«Κοιτάξτε, αυτό λέγεται εξέγερση», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο στο Fox προσθέτοντας:  «Απλώς τους στέλνουμε (σ.σ. τους στρατιώτες) και το κάνουμε πολύ εύκολα».

Τι είναι ο Νόμος περί Εξέγερσης;

Βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, οι κυβερνήτες έχουν την πρωταρχική εξουσία για τη διατήρηση της τάξης μέσα στα σύνορα των Πολιτειών τους. Ο Posse Comitatus Act, που ανάγεται στο 1878, απαγορεύει στον ομοσπονδιακό στρατό να συμμετέχει στην εγχώρια επιβολή του νόμου.

Ο Insurrection Act (Νόμος περί Εξέγερσης) όμως, μια εξαίρεση στον Posse Comitatus Act που ανάγεται στο 1807, επιτρέπει στον πρόεδρο να στείλει δυνάμεις των ΗΠΑ για να καταστείλουν μια εγχώρια εξέγερση.

Επίκληση του Νόμου για την Εξέγερση έχει γίνει δεκάδες φορές στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά σπάνια μετά το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960.

Τελευταία φορά τον επικαλέστηκε το 1992 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος , όταν η αθώωση τεσσάρων αστυνομικών του Λος Άντζελες για τον άγριο ξυλοδαρμό του μαύρου αυτοκινητιστή Ρόντνεϊ Κινγκ οδήγησε σε αιματηρές ταραχές. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είχε υποστηρίξει τότε τη χρήση βίας από την κυβέρνηση Μπους.

Ο νόμος δίνει στον πρόεδρο «τρομερές εξουσίες» και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, λέει ο απόστρατος αντιστράτηγος Τζον Άλτενμπουργκ, που εργάζεται ως δικηγόρος στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε τον νόμο στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις φέτος;

Ο Τραμπ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί τον νόμο ως απάντηση στη βία και στις λεηλασίες που σημειώθηκαν στις κυρίως ειρηνικές αντιρατιστικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα μετά την απόρριψή της από τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Αντί γι’ αυτό ο Τραμπ έστειλε πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και το Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Οι πράκτορες αυτοί διαθέτουν στρατιωτικού τύπου εξοπλισμό, αλλά είναι πολίτες και δεν αποτελούν μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Σε περίπτωση αναταραχής στις 3 Νοεμβρίου ή τις επόμενες ημέρες, ο Τραμπ είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσει αυτούς τους ομοσπονδιακούς πράκτορες παρά τον στρατό, εκτιμά ο Τζίμι Γκουρουλέ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και πρωην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για να το κάνει, ο Τραμπ θα πρέπει να επικαλεστεί παραβίαση κάποιου ομοσπονδιακού νόμου. Οι πράκτορες του DHS που στάλθηκαν στο Πόρτλαντ φέτος είχαν την αποστολή να επιβάλουν τον νόμο σε περιπτώσεις βανδαλισμού ομοσπονδιακής περιουσίας, όπως τα κτίρια των δικαστηρίων.

Μπορεί ο Τραμπ να ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά;

Ναι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ή να «ομοσπονδοποιήσει» τη Στρατιωτική Εθνική Φρουρά, μια εφεδρική δύναμη που αποτελείται από στρατιώτες μερικής απασχόλησης. Αυτοί οι «πολίτες-στρατιώτες» ενεργοποιούνται συνήθως από τους κυβερνήτες, αλλά η ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους ενεργοποιήσει.

Από τη στιγμή που θα «ομοσπονδοποιηθούν», οι στρατιώτες της εθνοφρουράς τίθενται πλήρως υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας, έως ότου επιστρέψουν σε πολιτικό καθεστώς.

Φέτος, πολλοί κυβερνήτες πολιτειών ενεργοποίησαν την εθνοφρουρά για να ανταποκριθούν στην πανδημία του κορωνοϊού και για να υποστηρίξουν την τοπική επιβολή του νόμου στην καταστολή ταραχών.

Μπορούν τα δικαστήρια να μπλοκάρουν τη χρήση βίας από τον πρόεδρο;

Ναι, αλλά τα δικαστήρια ιστορικά υπήρξαν απρόθυμα στο να αμφισβητήσουν στρατιωτικές διακηρύξεις από τον πρόεδρο, δηλώνει ο Ρόμπερτ Τσέσνεϊ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Όταν ένας πρόεδρος ισχυρίζεται ότι τα γεγονότα επί του πεδίου απαιτούν επίκληση του Νόμου περί Εξέγερσης, τα δικαστήρια κατά κανόνα δεν το αμφισβητούν», είπε ο Τσέσνεϊ. Οι δικαστές, ωστόσο, μπορούν να διαφωνήσουν με τον πρόεδρο, αν πιστεύουν πως ο Τραμπ στηρίχθηκε σε αναληθείς ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας¨, εξηγεί.

Πηγή: economico.gr