Η Nvidia η «αγαπημένη» των επενδυτών λόγω της έκρηξης της τεχνολογίας AI, υπερτετραπλασιάζοντας την αξία των μετοχών της τον τελευταίο χρόνο.

Η Nvidia έγινε η «αγαπημένη» των επενδυτών λόγω της έκρηξης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, υπερτετραπλασιάζοντας την αξία των μετοχών της τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, υπάρχει μία εταιρεία που έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Η κατασκευάστρια διακομιστών (server) Super Micro Computer έχει γίνει προμηθευτής για εταιρείες και κυβερνήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ανεξέλεγκτες πωλήσεις των διακομιστών της που είναι γεμάτοι με τα τσιπ AI της Nvidia αναμένεται να διπλασιάσουν τα έσοδα της εταιρείας φέτος και την έχουν οδηγήσει μπροστά από μερικούς από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της.

Οι μετοχές της Super Micro Computer έχουν αυξηθεί περισσότερο από 12 φορές τους τελευταίους 12 μήνες και πρόκειται να ενταχθεί στον δείκτη S&P 500 των μεγάλων εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ σήμερα. Όταν γίνει αυτό, θα είναι με διαφορά η κορυφαία επίδοση ενός έτους στον δείκτη.

Ποια είναι η Super Micro Computer

Η εταιρεία, που συνήθως αναφέρεται με το εμπορικό σήμα Supermicro, ιδρύθηκε στη Σίλικο Βάλεϊ το 1993 – την ίδια χρονιά που ο Γιένσεν Χουάνγκ συνίδρυσε την Nvidia. Και όπως η Nvidia, έτσι και η Supermicro διοικείται σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της από ένα άτομο. Στην περίπτωση της Supermicro, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Τσαρλς Λιάνγκ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ταϊβάν και ήρθε στις ΗΠΑ μετά το κολέγιο.

Ο Λιάνγκ δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι γνωρίζει τον Χουάνγκ εδώ και δεκαετίες. Αλλά οι δραστηριότητες των δύο εταιρειών έχουν αναμιχθεί σημαντικά μόνο τώρα, εν μέσω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia πέρασε τις πρώτες δύο δεκαετίες της εστιάζοντας κυρίως στην κατασκευή τσιπ που βελτίωναν τα γραφικά του υπολογιστή για τους χρήστες βιντεοπαιχνιδιών. Η Supermicro ανταγωνιζόταν στον λιγότερο φανταχτερό κόσμο των διακομιστών για κέντρα δεδομένων, άρα η ανάπτυξή της ήταν συνυφασμένη με την ανάπτυξη του cloud computing και της ψηφιακής οικονομίας.

Στη συνέχεια ήρθε η τεχνητή νοημοσύνη. Τα τσιπ της Nvidia έγιναν τα «άλογα εργασίας» της νέας τεχνολογίας, κάνοντας τους πολύπλοκους υπολογισμούς που ήταν απαραίτητοι για τη δημιουργία συστημάτων όπως το ChatGPT της OpenAI. Οι κατασκευαστές διακομιστών που μπορούσαν να στείλουν αυτά τα τσιπ στους πελάτες ταχύτερα και στις μεγαλύτερες ποσότητες είχαν πλεονέκτημα.

Ο Λιάνγκ δήλωσε ότι τον βοήθησε το γεγονός ότι η βάση του στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας απέχει μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα κεντρικά γραφεία της Nvidia στη Σάντα Κλάρα. «Οι ομάδες μηχανικών μας είναι σε θέση να εργάζονται μαζί από νωρίς το πρωί έως τα μεσάνυχτα», δήλωσε.

Η πρόσφατη κυριαρχία της Supermicro στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, λένε στελέχη του κλάδου και αναλυτές, οφείλεται επίσης εν μέρει στη στρατηγική της να κατασκευάζει ηλεκτρονικά «δομικά στοιχεία» που μπορούν να συναρμολογηθούν σε διακομιστές σε έναν σχεδόν ατελείωτο αριθμό διαμορφώσεων. Οι ανταγωνιστές προσφέρουν ένα πιο περιορισμένο μενού στους πελάτες.

Αυτή η ευελιξία αποτέλεσε πλεονέκτημα στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, λένε οι αναλυτές. Οι προγραμματιστές της τεχνολογίας αυτοκινούμενων αυτοκινήτων θέλουν διαφορετικές ρυθμίσεις διακομιστών από τις εταιρείες που κατασκευάζουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη γλωσσών, όπως η ChatGPT. Η Supermicro μπορεί να παρέχει προσαρμοσμένη υποδομή και για τα δύο.

Οι ανταγωνιστές προσπαθούν να φτάσουν την ταχύτητα της Supermicro στην κατασκευή προσαρμοσμένων διακομιστών, δήλωσε ο Χανς Μόουζεσμαν, αναλυτής της Rosenblatt Securities.

Ο Λιάνγκ δήλωσε ότι η Supermicro έχει επίσης επωφεληθεί από την ύπαρξη αποθεμάτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον. Και μπόρεσε να πάρει στα χέρια της μεγάλες ποσότητες από τα πιο προηγμένα τσιπ AI της Nvidia, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ουρανοκατέβατης ζήτησης που οδήγησε σε μακροχρόνια έλλειψη.

Όταν ο Λιάνγκ και ο Χουάνγκ εμφανίστηκαν μαζί σε ένα συνέδριο πληροφορικής στην Ταϊβάν το περασμένο καλοκαίρι, ο Λιάνγκ παρουσίασε έναν διακομιστή AI που είπε ότι θα ήταν διαθέσιμος τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των τσιπ της Nvidia. «Εξαρτάται από εσάς, όχι από εμένα», δήλωσε ο Χουάνγκ. «Δώστε μου περισσότερα τσιπ!» απάντησε ο Λιανγκ.

Η Supermicro αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα που χρειάστηκε να συγκεντρώσει χρήματα για να αντέξει οικονομικά αυτά τα τσιπ, καθένα από τα οποία κοστίζει περίπου 25.000 δολάρια. Η εταιρεία άντλησε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από την πώληση μετατρέψιμου χρέους τον περασμένο μήνα, αφού πρόσθεσε 600 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της από την έκδοση μετοχών πριν από τρεις μήνες.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα επειδή η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή», δήλωσε ο Liang, προσθέτοντας ότι τα μετρητά θα βοηθήσουν επίσης στη δημιουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας της Supermicro.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Λιάνγκ επεκτείνει την παραγωγή στο Σαν Χοσέ, καθώς και στην Ταϊβάν και τη Μαλαισία. Ο Λιάνγκ δήλωσε ότι ο στόχος του ήταν να παράγει 5.000 ράφια διακομιστών το μήνα – μια ποσότητα υπολογιστικής υποδομής που θα είχε ύψος 6 πόδια και μήκος σχεδόν 2 μίλια – μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

«Περισσότερο από το 50% αυτών είναι τεχνητή νοημοσύνη», είπε. Ο Λιάνγκ δήλωσε επίσης ότι η αύξηση της παραγωγής είναι επαρκής για να φέρει τα δυνητικά έσοδα της εταιρείας πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, μια προσθήκη περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ετήσιες πωλήσεις με βάση τα τελευταία τριμηνιαία έσοδα.

Ενώ οι αναλυτές λένε ότι οι προοπτικές της εταιρείας παραμένουν λαμπρές ακόμη και μετά τη ραγδαία άνοδο της μετοχής, η Supermicro είχε το μερίδιό της σε προκλήσεις. Ο οικονομικός διευθυντής της και ένας από τους συνιδρυτές της παραιτήθηκε μετά από έναν εσωτερικό έλεγχο που ξεκίνησε το 2017 και οδήγησε σε αναθεωρήσεις των προηγούμενων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απήγγειλε κατηγορίες στον πρώην οικονομικό διευθυντή για λογιστικές παραβάσεις το 2020, τις οποίες ακολούθησε διακανονισμός της διαδικασίας.

Ο Λιάνγκ δήλωσε ότι αυτά τα προβλήματα έχουν μείνει πίσω από την εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται τώρα στο να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει μπροστά από τους ανταγωνιστές της στην ολοένα και πιο σκληρή μάχη για μερίδιο αγοράς στους υπολογισμούς τεχνητής νοημοσύνης. Και οι δύο κύριοι ανταγωνιστές της Supermicro, η Dell Technologies και η Hewlett Packard Enterprise, έχουν περισσότερους υπαλλήλους και υπερδιπλάσια έσοδα από την εταιρεία, ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδό της.

Η αγορά επεξεργαστών AI αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Advanced Micro Devices προβλέπει ότι η αγορά επιταχυντών AI θα φτάσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 και οι αναλυτές αναμένουν ότι η ζήτηση για διακομιστές θα αυξηθεί παράλληλα.

Οι διακομιστές της Supermicro που είναι προσανατολισμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσαν περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεων ύψους σχεδόν 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της. Η Dell και η HPE, συγκριτικά, απέστειλαν 800 εκατ. δολάρια και περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια από παρόμοιους διακομιστές, αντίστοιχα.

Οι αναλυτές συγκρούονται για την ικανότητα της Supermicro να διατηρήσει τη θέση της μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι καθιερωμένοι ανταγωνιστές θα δυσκολευτούν να φέρουν νέα προϊόντα στην αγορά τόσο γρήγορα και έχουν μεγαλύτερες ροές εσόδων από το λογισμικό και τις υπηρεσίες.

Η Supermicro προσπαθεί να κερδίσει περαιτέρω μερίδιο αγοράς διπλασιάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη και συνεχίζοντας να στέλνει τους διακομιστές της γρήγορα. Η εταιρεία διατηρεί επίσης χαμηλές τιμές για να προσελκύσει νέους πελάτες: Το περιθώριο μικτού κέρδους της ανήλθε σε περίπου 15% το τελευταίο τρίμηνο, από 17% το προηγούμενο. Η HPE, συγκριτικά, είχε μεικτά περιθώρια κέρδους 36% στο τελευταίο τρίμηνό της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr