Άλλες πενήντα κλίνες ΜΕΘ ανοίγουν σε νοσομεία της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πώς θα κατανεμηθούν οι νέες κλίνες ΜΕΘ

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη με τις υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, οι διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, καθώς και οι διοικητές των νοσοκομείων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι επιπλέον 50 κλίνες, που έρχονται να προστεθούν στις άλλες 50 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, θα δημιουργηθούν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή και θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • 27 στην Θεσσαλονίκη,
  • 6 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ,
  • 7 στο Νοσοκομείο Ξάνθης
  • 5 στο νοσοκομείο Σερρών
  • 5 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
  • 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
  • 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών

Όλη η χώρα μια υγειονομική περιφέρεια

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο που εφημερεύει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη θα καλύψει επικουρικά την πόλη και το Διαβαλκανικό Κέντρο, ενώ τόνισε ότι για την κάλυψη της Βόρειας Ελλάδας η χώρα είναι πλέον μία υγειονομική περιφέρεια, δηλαδή κάθε ΥΠΕ θα στηρίζει την άλλη και άρα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες ΥΠΕ, ενώ, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε άλλες περιφέρειες.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό της πόλης για την προσπάθεια που κάνει. Επίσης, ευχαρίστησε και τους 150 ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτείας να στηρίξουν το εθνικό σύστημα υγείας, ωστόσο επισήμανε πως δεν θα προσληφθούν όλοι, γιατί χρειάζονται παθολόγοι, λοιμωξιολόγοι, εντατικολόγους και γενικούς γιατρούς και απηύθυνε έκκληση στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων που έχουν αυτές τις ειδικότητες να στηρίξουν το ΕΣΥ.

Σοβαρή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός τόνισε πως είναι σοβαρή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χθες και μέχρι τη λήξη της εφημερίας σήμερα έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές. Και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ιός διασπείρεται στην κοινότητα. «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και εθνικού συστήματος υγείας, είναι θέμα δημόσιας υγείας», είπε.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι από ένα μόνο εργαστήριο η θετικότητα ήταν 32%, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι τυχαιοποιημένο δείγμα, δηλαδή από όλες τις πηγές μέτρησης της Ελλάδας, όμως τα στοιχεία από τα νοσοκομεία δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. «Παρακαλώ τους Θεσσαλονικείς, αλλά και όλους, να προσέξουν και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε με νόημα.

Πηγή video: voria.gr

Πηγή: economico.gr