Σε αγορά γουάν και την πώληση αμερικανικών δολαρίων προχώρησαν οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας δραστηριοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα, αγοράζοντας το γιουάν και βοηθώντας στην επίσπευση της ανάκαμψής του έναντι ενός γενικά ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ.

Οι μεγάλες τράπεζες, οι οποίες μερικές φορές ενεργούν για λογαριασμό των κινεζικών νομισματικών αρχών, έχουν συχνά πουλήσει το περασμένο έτος δολάρια για να επιβραδύνουν την πτώση του γιουάν. Ωστόσο, η συνέχιση της αγοραστικής τους δραστηριότητας γουάν αυτή την εβδομάδα, ενώ το εθνικό νόμισμα ήδη ανέβαινε, ήταν έκπληξη για τις πηγές του Reuters, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας τους, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα.

  • Το γιουάν κέρδισε 2% την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας σε επίπεδα περίπου 7,13 ανά δολάριο – το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τέσσερις μήνες.

Προσπάθεια για ενίσχυση των κερδών του γουάν

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά είπαν ότι οι κρατικές τράπεζες μπορεί να προσπαθούν να ενισχύσουν τα κέρδη του γουάν και να ωθήσουν τους εξαγωγείς να μετατρέψουν περισσότερα από τα συναλλαγματικά τους έσοδα στο κινεζικό νόμισμα. Το γουάν έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου φέτος.

Η πώληση δολαρίων από τις κρατικές τράπεζες έκανε το γουάν να αγγίξει για λίγο τα 7,1296 ανά δολάριο, για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε επίσης την ημερήσια ισοτιμία δολαρίου-γουάν αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη, έθεσε το μεσαίο σημείο σε χαμηλό 3-1/2 μηνών στα 7,1406 ανά δολάριο.

Προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της μείωσης των επιτοκίων

«Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ότι συνεχίζουν να μειώνουν τον καθορισμό σε αυτό το επιτόκιο. Για μένα, φαίνεται ότι κάνουν προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Kiyong Seong, επικεφαλής μακροστρατηγός για την Ασία στη Societe Generale.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει άνιση και ανώμαλη με τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις να εκπλήσσουν ανοδικά τον Οκτώβριο, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα και οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να πέφτουν.

Η οικονομία χρειάζεται ακόμη περισσότερα μέτρα τόνωσης

Ενώ η οικονομία χρειάζεται ακόμη περισσότερα μέτρα τόνωσης, οι αναλυτές λένε ότι η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση θα μπορούσε να προσθέσει καθοδική πίεση στο κινεζικό νόμισμα, δεδομένης της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων στην Κίνα και άλλων οικονομιών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η PBOC εισφέρει μετρητά μέσω των μεσοπρόθεσμων δανειακών της διευκολύνσεων (MLF) στο τραπεζικό σύστημα, αλλά έχει διατηρήσει τελευταία το επιτόκιο αυτών των δανείων αμετάβλητο.

«Κάποιες αστάθειες γύρω από αυτό το επίπεδο θα μπορούσαν να είναι πιθανές αυτή τη στιγμή, εκτός εάν υπάρξουν περαιτέρω σημαντικές καθοδικές κινήσεις του δολαρίου ή πρόσθετα σημαντικά θετικά γεγονότα», δήλωσε ο Zhi Xiaojia, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Credit Agricole.

«Πράγματι, το χάσμα αποδόσεων παραμένει αρκετά μεγάλο και εξακολουθούμε να αναμένουμε περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιτοκίου από την PBOC και του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR)», ανέφερε.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr