«Δρώντας από κοινού βιώσιμα», είναι το μότο των γερμανοκινεζικών κυβερνητικών διαβουλεύσεων στο Βερολίνο. Ο Kινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εν συνεχεία με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το κοινό έδαφος Πεκίνου-Βερολίνου έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτική η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και Λι Σανγκφού στο περιθώριο διάσκεψης ασφαλείας στη Σιγκαπούρη, στην οποία ο Γερμανός υπουργός ζήτησε από τον ομόλογό του να τερματίσει άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης Κινέζων πιλότων μαχητικών από Γερμανούς παλαίμαχους κυβερνήτες.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση»

Ο Τόρστεν Μπρένερ από την δεξαμενή σκέψης του Βερολίνου GPPI δηλώνει: «Όσα έγιναν στην Σιγκαπούρη αποτελούν ένδειξη ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, διότι το Πεκίνο προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες που διαθέτει η Γερμανία με μοναδικό στόχο να ενισχύσει την Κίνα βιομηχανική και στρατιωτικά».

Τα θέματα που επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις είναι πλέον πολλά: Οι αθέμιτες προσπάθειες της Κίνας να αποκτήσει πρόσβαση σε γερμανική τεχνολογία, η εμμονή του Πεκίνου στην «ακλόνητη φιλία» με τη Μόσχα παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν και η καταπίεση της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα.

Δύσκολη άσκηση ισορροπίας

Τα πεδία της αντιπαράθεσης αυξάνονται, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση κλιμακώνεται και με την γεωπολιτική αντιπαλότητα της Κίνας με τις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι -και το Βερολίνο- προσπαθούν να διατηρήσουν μια ισορροπιστική τάση, ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι αυτό γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολο και απαιτητικό.

Την ίδια στιγμή όμως η Κίνα παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για έβδομη συνεχή χρονιά. Το 2022 η αξία του ισοζυγίου αγαθών ανήλθε στα 300 δισ. ευρώ με την γερμανική πλευρά να καταγράφει ένα τεράστιο έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου πάνω από 80 δισ. ευρώ, κάτι που το Βερολινό βλέπει ως μείζονα ανισομέρεια.

Μικρό καλάθι

Θεωρείται θετικό ότι ο καγκελάριος Σολτς προεδρεύει των κυβερνητικών διαβουλεύσεων, μιας και έτσι διασφαλίζεται ότι ο τόνος μεταξύ Κινέζων και Γερμανών υπουργών θα είναι φιλικός παρά τις διαφορές σε πολλά ζητήματα. Ο ειδικός σε θέματα Κίνας Έμπερχαρντ Ζαντσνάιντερ δεν αναμένει από τις διαβουλεύσεις απτά αποτελέσματα.

Εκτιμά ωστόσο, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και μόνο το ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις. «Στις επαφές με Κινέζους συναδέλφους συμφωνούμε ότι είναι καθοριστικό οι πολιτικοί των δύο χωρών να βρεθούν δια ζώσης, όχι μόνο στις συνεδριάσεις, αλλά και στο διάλλειμα για καφέ. Να ανταλλάξουν δηλαδή και μια πιο προσωπική κουβέντα, βελτιώνοντας το κλίμα. Κατά τα άλλα δεν έχω πολλές προσδοκίες» τονίζει.

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr