Συμφωνία Ιράν-Κίνας
Ο υπουργό Εξωτερικών  του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφκαι με τον Κινέζο ομόλογό του  Wang Yi

Το Ιράν και η Κίνα πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας 25 ετών πιθανότατα και σήμερα Σάββατο 27 Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τεχεράνης, Σαϊτ Κατιτζάντεχ, “καθώς ο εχθρός ΗΠΑ πλησιάζει πιο κοντά”, όπως είπε.

Η συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει «πολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά» στοιχεία, θα υπογραφεί από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών  Τζαβάντ Ζαρίφκαι τον Κινέζο ομόλογό του  Wang Yi, ο οποίος έφτασε στην Τεχεράνη αργά την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος στην κρατική τηλεόραση.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα είναι πολύ αποτελεσματική στην εμβάθυνση των σχέσεων Ιράν-Κίνας» , δήλωσε ο Σαϊτ Κατιτζάντεχ, υπενθυμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είχε δρομολογηθεί  είχε προταθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τεχεράνη από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping τον Ιανουάριο του 2016.

Ο Χι και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ρουχάνι συμφώνησαν τότε να καταρτίσουν έναν “οδικό χάρτη” για «αμοιβαίες επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, των λιμένων, της ενέργειας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών».

Πηγή: economico.gr