ΚΙΝΑΛ : Έξι δρομείς αλλά τρείς οι διεκδικητές για την αρχηγία

Ο αγώνας των έξι “δρομέων” ξεκίνησε ήδη στο ΚΙΝΑΛ, αλλά η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τρεις εξ αυτών θα είναι εκείνοι που θα οδηγήσουν την κούρσα, μετά την απόλυτη ανατροπή που ξεκίνησε από την περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά και κατέληξε στην ολική επαναφορά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Από την Παρασκευή, με την κατάθεση των υπογραφών, αναδείχθηκαν έξι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας, οι κ.  Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης. “Έξι δρομείς, τρεις διεκδικητές” λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ, υπονοώντας ότι η βασική μάχη θα διεξαχθεί ανάμεσα στους κ. Γ. Παπανδρέου, Α. Λοβέρδο και Ν. Ανδρουλάκη.

Η τακτική Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός, από την πρώτη του δήλωση ως υποψήφιος, έδωσε σαφές στίγμα της πλατφόρμας του: μίλησε για «νέα αλλαγή», «προοδευτική διακυβέρνηση», «απάντηση απέναντι στη συντήρηση».

Συνόψισε όλα αυτά, δηλαδή, που εκπροσώπησε τα τελευταία 2,5 χρόνια ως βουλευτής, λειτουργώντας και ως άτυπος «επόπτης» οποιουδήποτε ίχνους παρέκκλισης από αυτή την πορεία.

Oπως στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις το 2019, που λίγο έλειψε να τον οδηγήσει εκτός Κ.Ο. Το κομμάτι στελεχών και βάσης που βλέπει την επιστροφή του ως μονόδρομο αναγέννησης της παράταξης είναι σημαντικό, όπως αποδείχθηκε και από την κινητοποίηση που τον οδήγησε στην κάθοδο, ενώ, κατά πληροφορίες, μαζί του έχουν συνταχθεί προσώρας και πέντε-έξι βουλευτές.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις που εμφάνιζαν ως επιθυμία του να τεθεί επικεφαλής ενός ευρύτερου μετώπου, με απόσυρση υποψηφιοτήτων. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες (Καθημερινή της Κυριακής) κινήθηκε ήδη διερευνητικά προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς ανταπόκριση. Υπό αυτό το σκεπτικό, ίσως στερηθεί δυνάμεις στις οποίες ο ίδιος υπολόγιζε αρχικά, τουλάχιστον στον πρώτο εκλογικό γύρο.

Το στρατόπεδο Λοβέρδου

Από την πλευρά του, το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου, που αποτελεί τον πλέον ευδιάκριτο εσωκομματικό πόλο, εκτιμάται ότι επηρεάστηκε λιγότερο από κάθε άλλο, μετά τις τεκτονικές εσωκομματικές μεταβολές.

Εξαρχής, δηλαδή, το πλαίσιο της υποψηφιότητάς του ήταν έτσι διαμορφωμένο που δεν «ακουμπούσε» ιδιαίτερα στη λεγόμενη «αριστερόστροφη» πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, στην οποία ήρθαν τα πάνω κάτω.

Ηδη, πάντως, αναδεικνύοντας ως «ύποπτο», όπως τον αποκαλεί, τον παπανδρεϊκό όρο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», ο βουλευτής Αθηνών ανοίγει μέτωπο με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, ταυτίζοντας το αφήγημά του με την κατεύθυνση της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα μέτωπο το οποίο δίνει την αίσθηση ότι δεν θα είναι… αναίμακτο, μιας και από την πλευρά Παπανδρέου είναι δεδομένο ότι δεν θα αργήσουν να έρθουν απαντήσεις.

Το πλεονέκτημα στο οποίο ποντάρει ο Ανδρουλάκης 

Πιο ισχυρό εκτιμάται ότι είναι το αποτύπωμα της υποψηφιότητας του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ στην πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο ευρωβουλευτής, όπως φάνηκε και από τις υπογραφές που κατέθεσε (20.000, με 110 από την Κεντρική Επιτροπή), διατηρεί εδραιωμένη εσωκομματική επιρροή, ωστόσο η προσθήκη Παπανδρέου στο εκλογικό παζλ δεν αποκλείεται να του στερήσει δυνάμεις.

Ο ίδιος, πάντως, κρατά στα χέρια του έναντι του πρώην πρωθυπουργού το ισχυρό «χαρτί» της ανανέωσης, το οποίο προτάσσει ως βασικό πυλώνα της υποψηφιότητάς του.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε σαφές μήνυμα πως «οι εκλογές αφορούν την επόμενη ημέρα», ενώ μετά την κατάθεση των υπογραφών του τόνισε με νόημα πως «είναι ώρα να σπάσουμε τις επετηρίδες».

Οι Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης 

Σε ό,τι αφορά τους κ. Καστανίδη, Γερουλάνο και Χρηστίδη, η κάθοδος του Γ. Παπανδρέου ήρθε να επαναπροσδιορίσει πλήρως τη θέση τους στον εκλογικό χάρτη. Παρότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός ετέθη το ερώτημα αν θα παραμείνουν στην κούρσα, άπαντες ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Ειδικά ως προς τον πρώτο, πάντως, ο οποίος πόνταρε στο στρατόπεδο των παπανδρεϊκών –και ως εκ τούτου απέβλεπε σε απορρόφηση δυνάμεων από την πλευρά Γεννηματά– λέγεται πως ήδη έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες.

Οι πλευρές Γερουλάνου και Χρηστίδη κατόρθωσαν σε πολύ μικρό χρόνο να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και τους καθιστά υπολογίσιμα μεγέθη.

Ο πρώην υπουργός, παρότι στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου στο παρελθόν, εκτιμάται ότι καταγράφει πιο «πολυσυλλεκτική» απήχηση εντός της παράταξης, ενώ ο τέως εκπρόσωπος Τύπου επιχειρεί να εκφράσει τη νέα γενιά, την «κληρονομιά» της κ. Γεννηματά, καθώς και ένα ενωτικό πρόσημο, έχοντας επιτελέσει ρόλους υπό όλες τις ηγεσίες την τελευταία δεκαετία.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα αν θα φτάσουν και οι τρεις έως το τέλος αναμένεται να αναδυθεί εκ νέου έως τις 5 Δεκεμβρίου. Εσωκομματικά, πάντως, η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι στις κάλπες οι υποψήφιοι πιθανότατα θα είναι λιγότεροι από έξι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr