Τα επόμενα 24ωρα κρίνεται το εάν θα υπάρξει καθολικό lockdown και στην Αττική, καθώς η εικόνα για την διασπορά του κορονοϊού απειλεί να γίνει οριακή και στο λεκανοπέδιο.
Με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα να προειδοποιεί ήδη για νέα, πανελλαδική εκτίναξη των κρουσμάτων ξανά πάνω από τα 2.000 σήμερα, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις για την Αττική είναι δύο: Η αντοχή των ΜΕΘ και ο δείκτης μετάδοσης (RT) του ιού.
Να σημειωθεί ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία είναι στο 100% ενώ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων στο 90%.
Εάν η Αττική αρχίσει να δέχεται και ασθενείς από άλλους νομούς τότε το σύστημα θα υποστεί σοβαρό κραδασμό με τα οριζόντια μέτρα καραντίνας να είναι η μοναδική λύση.
Η πληρότητα των ΜΕΘ κορονοϊού στο λεκανοπέδιο βρισκόταν χθες στο 65%. Όμως η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία είναι στο 100%, και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων στο 90%. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Αττική αρχίσει να δέχεται και ασθενείς από άλλους νομούς τότε το σύστημα Υγείας θα υποστεί σοβαρό κραδασμό με τα ακόμη πιο αυστηρά, οριζόντια μέτρα να δείχνουν μονόδρομος.
Ενδεικτικό των πιέσεων που ήδη ασκούνται στο ΕΣΥ είναι ότι σήμερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι άδειες του προσωπικού των δομών υγείας μέχρι νεωτέρας.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη μετάδοσης του ιού στην Αττική υπολογίζεται από τους επιδημιολόγους της επιστημονικής επιτροπής γύρω σο 1,2. Σε περίπτωση που καταγραφεί απότομη άνοδος μέσα στις επόμενες μέρες οι ειδικοί έχουν συστήσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθείται στενά και ο δείκτης θνητότητας, ο οποίος αποτελεί και μέτρο της διασποράς στον πληθυσμό. Ο εν λόγω δείκτης σχετίζεται άμεσα και με τα τεστ που διεξάγονται άρα έχει και μία σχετικότητα – όμως, αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 5.7%. Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει πει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο συναγερμός ανέβηκε κατακόρυφα μετά και την γνωστοποίηση των στοιχείων που δείχνουν εκτίναξη του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας,, «την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».
Εύγλωττο ήταν και το μήνυμα του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, μέλους της επιτροπής, ο οποίος είπε πως στην Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. «Εάν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική», είπε.
«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», πρόσθεσε.
Σε πολιτικό επίπεδο σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρ’ ότι το προηγούμενο διάστημα απέκλειε το γενικό lockdown, άφησε για πρώτη φορά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθολικό lockdown αντιμετωπίζεται ως έσχατη και μη επιθυμητή λύση λόγω των ήδη σκληρών συνεπειών στην οικονομία, αλλά ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η δημόσια υγεία και οι ανθρώπινες ζωές.
Πηγή: economico.gr