Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν κατά 2,9% την Πέμπτη μετά τις αναφορές ότι η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης iPhone σε φορείς και εταιρείες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της πιο πολύτιμης δημόσιας εταιρείας στον κόσμο να δραστηριοποιείται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Apple σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της σε περισσότερο από ένα μήνα την Τετάρτη (6/9). Η εταιρεία έχασε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο ημέρες και η μετοχή της έφτασε να έχει την χειρότερη απόδοση στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones.

Αυτές οι απαγορεύσεις θα μπορούσαν να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για την Apple.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για τα προϊόντα της εταιρείας και οι κινεζικές πωλήσεις αντιπροσώπευαν περίπου το 1/5 των συνολικών εσόδων της εταιρείας πέρυσι. Η Apple δεν αποκαλύπτει τις πωλήσεις iPhone ανά χώρα, αλλά αναλυτές της ερευνητικής εταιρείας TechInsights εκτιμούν ότι υπήρξαν περισσότερες πωλήσεις iPhone στην Κίνα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο τρίμηνο. Η Apple παράγει επίσης την πλειονότητα των iPhone της σε κινεζικά εργοστάσια.

Η Apple με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Πεκίνου, έγραψε την Τετάρτη ο Μπράντον Νίσπελ, αναλυτής της KeyBanc Capital. Εξαιτίας αυτού, η εταιρεία «ιστορικά θεωρήθηκε ως σχετικά ασφαλής στην Κίνα και δεν υπόκειται στους κυβερνητικούς περιορισμούς». Αυτές οι αναφερόμενες απαγορεύσεις αποτελούν ένα σημαντικό ερώτημα, έγραψε: «Αλλάζει η κυβέρνηση στάση;»

Την Τετάρτη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα είχε απαγορεύσει τη χρήση iPhone για αξιωματούχους της κεντρικής κυβέρνησης και ότι οι διευθυντές ειδοποιούσαν επίσης το προσωπικό τους για περιορισμό της χρήσης Apple συσκευών.

Την Πέμπτη (7/9), το Bloomberg ανέφερε ότι αυτές οι απαγορεύσεις επεκτάθηκαν σε κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού κολοσσού PetroChina, οι οποίες απασχολούν εκατομμύρια εργαζομένους και ελέγχουν τεράστια τμήματα της κινεζικής οικονομίας.

Αναλυτές της Bank of America σε ανακοίνωσή τους την Πέμπτη, σημείωναν ότι η πιθανή απαγόρευση του iPhone έρχεται μετά από ένα νέο κορυφαίο smartphone που κυκλοφόρησε από την κινεζική εταιρεία Huawei. Το χρονοδιάγραμμα, είπαν οι αναλυτές, είναι «ενδιαφέρον».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι θα εξετάσει την χρήση του συγκεκριμένου smartphone. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται «περισσότερες πληροφορίες για τον χαρακτήρα και τη σύνθεσή του» για να προσδιορίσουν εάν τα μέρη παρέκαμψαν τους αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών για να δημιουργήσουν το νέο τσιπ στο τηλέφωνο.

Αντίκτυπος

Η απαγόρευση έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε έναν τεχνολογικό πόλεμο. Η Κίνα επιδιώκει επίσης την αυτάρκεια στον τομέα αυτό.

Θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην Apple, καθώς η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας – αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων της το 2022.

Η απαγόρευση της Κίνας αντικατοπτρίζει παρόμοιους περιορισμούς στις ΗΠΑ, όπως η απαγόρευση του TikTok στη Νέα Υόρκη για κυβερνητικές συσκευές.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Insider για σχολιασμό που εστάλη εκτός των κανονικών ωρών εργασίας.

Η εταιρεία έχει ήδη αναγγείλει ότι η καθιερωμένη φθινοπωρινή της εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματίσει η την , όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη.

Όπως είθισται κάθε χρόνο, ένα πέπλο μυστηρίου περικλείει και τη φετινή εκδήλωση της ακριβότερης εταιρείας στον κόσμο αναφορικά με τα νέα προϊόντα που θα παρουσιάσει.

Από τη μεριά τους, οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα αποκαλύψει μια νέα σειρά iPhones και smartwatches.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Steve Jobs Theatre στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, όπως αναγράφεται στις προσκλήσεις όσων έχουν την τύχη να έχουν προσκληθεί. Οι εκδηλώσεις της Apple παραδοσιακά είναι εντυπωσιακές και είναι από τα γεγονότα της χρονιάς. Πέρυσι η εκδήλωση διοργανώθηκε διά ζώσης, έπειτα από δύο χρόνια που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή εξαιτίας των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Οι αναλυτές της Wall Street δήλωσαν ότι η Apple θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους καταναλωτές με μια σειρά από νέες δυνατότητες της ναυαρχίδας των συσκευών της, την ώρα που οι πωλήσεις των έξυπνων τηλεφώνων καταγράφουν πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr