«Κίνημα» αποστράτων κατά Μπάιντεν στις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

«Κίνημα» αποστράτων κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν προκαλεί στις ΗΠΑ η κρίση του Αφγανιστάν και η διαχείριση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ζητούν την παραίτηση Οστιν και Μάιλι

Ενενήντα απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι καλούν τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον γενικό επιτελάρχη και αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Μαρκ Μάιλι να παραιτηθούν, χρεώνοντάς τους την ευθύνη για το «σχέδιο καταστροφής» όπως το περιγράφουν – την εκτέλεση και επίβλεψη του σχεδίου Μπάιντεν για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. μετά Οι στρατηγοί κιαι οι ναύαρχοι υπογράφουν επιστολή, που κυκλοφόρησε από την ομάδα Flag Officers 4 America, και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η βιαστική υποχώρηση έχει αφήσει έναν άγνωστο αριθμό Αμερικανών να παραμείνει εγκλωβισμένος σε επικίνδυνες περιοχές που ελέγχονται από έναν βάναυσο εχθρό».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ο Οστιν και ο Μίλεϊ «ήταν οι δύο κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που ήταν σε θέση να εισηγηθούν και να αποτρέψουν την επικίνδυνη απόσυρση». Προστίθεται, δε,  πως ακόμη κι αν έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον Μπάιντεν να προχωρήσει, θα πρέπει να παραιτηθούν για λόγους ευθιξίας και ηθικής τάξης.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Οστιν είχε εγγυηθεί ότι το υπουργείο Άμυνας θα μεταφέρει τους πάντες από το Αφγανιστάν «έως ότου τελειώσει το ρολόι ή εξαντληθούν οι δυνατότητές του».

Η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε

Σε ανάλυσή της, στην οποία παραθέτει την επιστολή, η Washigton Examiner επισημαίνει ότι αυτή η υπόσχεση δεν ήταν πολύ δύσκολο να τηρηθεί, αλλά έχει ήδη αθετηθεί. Χρεώνει επίσης στον Οστιν ότι έδωσε προτεραιότητα στην προστασία του αμερικανικού στρατού – ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο «δεν μπορεί να αφεθεί να εξαντληθεί» είχε πει – και όχι στον απεγκλωβισμό των αμερικανών που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν.

Ο αιφνιδιασμός από τους Ταλιμπάν

Για τον Μάιλι γράφει ότι προφανώς έχει περάσει περισσότερο χρόνο μελετώντας την «λευκή οργή» από ό, τι έχει αφιερώσει στο Αφγανιστάν. Όπως και ο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν ήταν απροσδόκητη και αιφνιδιαστική.

Επίσης, όπως και ο Μπάιντεν, χρέωσε την ευθύνη στον αφγανικό στρατό, ο οποίος όμως μόνον το 2021 είχε περισσότερες απώλειες από όσες οι ΗΠΑ. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέσυρε την αεροπορική υποστήριξή των ΗΠΑ και τους εργολάβους που ουσιαστικά λειτουργούσαν την αφγανική αεροπορία.

Εκτός από τον ίδιο τον Μπάιντεν, ο Οστιν και ο Μίλεϊ φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχημένη αποχώρηση, καταλήγει η ανάλυση. Είτε δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε στο Αφγανιστάν, είτε δεν κατάφεραν να πείσουν τον Μπάιντεν να το δει. Σε κάθε περίπτωση, απέτυχαν. Δεν υπάρχει περίπτωση κανένας από τους δύο να μπορεί να συνεχίσει σε αυτήν την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr