Μια κίνηση η οποία, αν υλοποιηθεί, θα αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες στον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται ότι εξετάζουν οι ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, υπάρχουν σκέψεις να δωθούν στην Ουκρανία κάποια από τα αεροσκάφη υποστήριξης επίγειων δυνάμεων Α-10 Thunderbolt, προκειμένου να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αεροσκάφη αυτά, ο Κένταλ δήλωσε ότι «αυτό είναι κάτι που εναπόκειται στην Ουκρανία. Παλιότερα συστήματα των ΗΠΑ είναι μια πιθανότητα. […] Είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε μαζί τους για το τι χρειάζονται και πώς θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους».

Το πλάνο απόσυρσης

Όπως έχει γράψει παλιότερα το economico.gr, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προσπαθεί σταδιακά να αποσύρει από τον στόλο της τα Α-10, προκειμένου να τα αντικαταστήσει με F-16 και F-35 στο ρόλο της υποστήριξης επίγειων δυνάμεων και να μεταφέρει τους πόρους συντήρησής και αναβάθμισής τους σε άλλα προγράμματα.

Ωστόσο, το πλάνο αυτό συναντά σοβαρές αντιρρήσεις, τόσο από πολιτικούς, όσο και από τον Στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος θεωρεί τα Α-10 ως αναντικατάστατα στην παρούσα φάση. Μάλιστα, σε κάποια φάση είχε επιχειρήσει να τα αποκτήσει, ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε για διάφορους λόγους.

Το αγαπημένο αεροσκάφος των στρατιωτών

Το ζήτημα είναι ότι το Α-10 είναι στην πραγματικότητα το μοναδικά αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα της υποστήριξης επίγειων δυνάμεων, ενώ βετεράνοι του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Συρίας κυριολεκτικά «ορκίζονται» στο Α-10, οι παρεμβάσεις του οποίου σε πολλές περιστάσεις έσωσαν ζωές Αμερικανών στρατιωτών.

Στημένο γύρω από ένα τερατώδες κανόνι των 30 χιλιοστών, θωρακισμένο σαν αστακός, και οπλισμένο με πυραύλους και βόμβες, το Α-10 με την τεράστια δύναμη πυρός του και τη θωράκισή του είναι το μοναδικό αεροσκάφος που μπορεί να κάνει χαμηλές πτήσεις και να διαλύει αντιπάλους και τανκς, ακόμα και δεχόμενο απευθείας πυρά.

«Game changer»

Η δυνατότητά του να κάνει χαμηλές πτήσεις με μικρή ταχύτητα και να εξαπολύει πραγματική θύελλα πυρός θα μετέτρεπαν το Α-10 σε πραγματικό «εξολοθρευτή» ρωσικών μηχανοκίνητων μονάδων, αλλά και άλλων επίγειων δυνάμεων, κάνοντάς το «game changer» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των Α-10 είναι ότι είναι σχετικά απλά αεροσκάφη, σε σχέση με άλλα, πιο σύγχρονα μαχητικά, και έτσι η εκπαίδευση πιλότων στη χρήση τους δεν χρειάζεται το χρόνο -μήνες ή και χρόνια- ώστε να μπορούν να τα πετάξουν σε επιχειρήσεις, σε μια κρίσιμη καμπή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι δυσκολίες

Ωστόσο, από τα λόγια στην υλοποίηση, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: η αποστολή ενός οπλικού συστήματος όπως τα Α-10 στην Ουκρανία προϋποθέτει μεγάλη και μακρά γραφειοκρατία, ακόμα κι αν το Κογκρέσο λειτουργήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα και εγκρίνει την παροχή τους στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

Επίσης, αποτελεί «λογιστικό εφιάλτη» για τις ΗΠΑ, καθώς η παράδοσή τους -αν εγκριθεί το όλο σχέδιο- στους Ουκρανούς θα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να μην μετατρέψει ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε πιθανούς στόχους για τη Ρωσία, οδηγώντας την ήδη σκληρή σύγκρουση σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr