Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να «κανονικοποιήσει» τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Κάλεσμα για εξομάλυνση

«Ελπίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξομαλύνει τις σχέσεις της (σ.σ. με το Ισραήλ) και θέλουμε να την ευχαριστήσουμε για τη βοήθειά της στην επιτυχία των Συμφωνιών Έιμπρααμ», δήλωσε ο Πομπέο, μετά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στην Ουάσινγκτον.

Οι Συμφωνίες Έιμπρααμ, στις οποίες αναφέρθηκε ο Πομπέο, είναι μια κοινή δήλωση των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των ΗΑΕ, με την οποία καταδηλώνεται η πρόθεση εξομάλυνσης των σχέσεων του Άμπου Ντάμπι με το Τελ Αβίβ, στην οποία λίγο αργότερα προστέθηκε και το Μπαχρέιν, με απότερο στόχο την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.

Παράλληλα, ο Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ριάντ θα ενθαρρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ένα «ισχυρό» εξοπλιστικό πρόγραμμα προς την Σαουδική Αραβία.

Η στάση του Ριάντ

Μετά τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εντάξουν στις Συμφωνίες Έιμπρααμ και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, η οποία αν και δεν υποστήριξε την κίνηση αυτή, σαφώς και δεν την καταδίκασε ή απέρριψε. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτες θεωρούν ότι οι πιο πιθανοί άμεσοι υποψήφιοι για ένταξη στις συμφωνίες είναι το Ομάν και το Σουδάν.

Όπως υπενθυμίζει η Jerusalem Post, το Ριάντ το 2002 ανέλαβε την πρωτοβουλία τα αραβικά κράτη να εξομαλύνουν τη σχέση τους με το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση συμφωνίας με τους Παλαιστινιούς για το κράτους τους και απόσυρση του Ισραήλ από τα εδάφη που είχε καταλάβει το 1967, κατά τον «πόλεμο των έξι ημερών».

Πηγή: economico.gr