Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Canalys, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 11% στο α’ τρίμηνο του 2022, δεδομένων των αρνητικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει στην αγορά των ηλεκτρονικών ειδών, τόσο ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που πλήττουν τους πάντες, όσο και οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες που δημιούργησε η πανδημία του κοροναϊού και ακόμα δεν έχουν επιλυθεί.

Πρωτιά για Samsung, σταθερά δεύτερη η Apple

Όσον αφορά στις εταιρείες, η Samsung παραμένει στην πρώτη θέση κατέχοντας το 24% της αγοράς, έναντι 19% στο α’ τρίμηνο του 2021. Ο κορεατικός γίγαντας της τεχνολογίας κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό του, σύμφωνα με αναλυτές της Canalys, χάρη στη «μεσαία» σειρά συσκευών Α, αλλά και τη σειρά Galaxy S22 που αποτελεί τη νέα «ναυαρχίδα» του.

Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό αγοράς 18% από 15% κατά το α’ τρίμηνο του 2021, φιγουράρει σταθερά η Apple, η οποία αξιοποίησε τη δημοφιλία του iPhone 13, αλλά και την ανανεωμένη έκδοση του iPhone SE, που πλέον δίνει τη δική του μάχη στη «μεσαία» κατηγορία των κινητών τηλεφώνων, παρέχοντας 5G συνδεσιμότητα στους χρήστες του.

Οι κινέζοι «γίγαντες»

Την τρίτη θέση -μετά την έξοδο από το παιχνίδι της Huawei, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων- μοιάζει να έχει καπαρώσει η κινεζική Xiaomi, η οποία, ωστόσο, έχασε μερίδιο αγοράς (έπεσε στο 13% από 14% σε ετήσια βάση). Η επιτυχία της εταιρείας στηρίζεται στις μεσαίες συσκευές της Redmi, ωστόσο, όπως και άλλοι κινεζικοί OEMs, μοιάζει να έχει προβλήματα λόγω των εφοδιαστικών αναταράξεων, ιδίως στον τομέα των τσιπ.

Τέταρτη είναι η επίσης κινεζική OPPO, με μερίδιο αγοράς 10%, μειωμένο κατά 1% σε ετήσια βάση. Στις πωλήσεις της ΟΡΡΟ περιλαμβάνονται και αυτές της OnePlus, η οποία αρχικά είχε παρουσιαστεί ως off-shot της εταιρείας, αλλά πλέον έχει ενταχθεί κανονικά στο πορτφόλιο του κινεζικού γίγαντα.

Τέλος, την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η επίσης κινεζική Vivo, με μερίδιο αγοράς 8% έναντι 10% κατά το α’ τρίμηνο του 2021. Και η Vivo μοιάζει να αντιμετωπίζει τα ίδια ζητήματα προμηθευτικής αλυσίδας με τις υπόλοιπες συμπατριώτισσές της.

Τα καλά νέα

Όλες οι υπόλοιπες εταιρείες καταλαμβάνουν το 27% της αγοράς, έναντι 28% κατα το α’ τρίμηνο του 2021, επιβεβαιώνοντας την τάση μείωσης των αγορών κινητών συσκευών από τους καταναλωτές παγκοσμίως. Οι ειδικοί της Canalys εκτιμούν ότι η ούτως ή άλλως «αργή» περίοδος επιδεινώθηκε από τον πόλεμο, αλλά και από νέες εξάρσεις της πανδημίας του κοροναϊού.

Πάντως, σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν και καλά νέα, καθώς διαφαίνεται ότι το πρόβλημα των ελλείψεων σε εξαρτήματα, που είχε «βασανίσει» επί μακρόν τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας μέσα στη διάρκεια της πανδημίας μάλλον θα επιλυθεί συντομότερα απ’ όσο προβλεπόταν, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη τους και να επιστρέψουν στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr