Σε μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές -Τρίπολη και Τομπρούκ- στη Λιβύη και να προωθηθεί η ειρήνη στη χώρα επιδόθηκε η Αίγυπτος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την ειρήνευση στη Λιβύη.

Συνάντηση κορυφής

Έτσι, στο Κάιρο συναντήθηκαν, μαζί με Αίγυπτιους αξιωματούχους, ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σαλέχ και ο επιτετραμένος των ΗΠΑ στη χώρα, Ρίτσαρντ Νόρλαντ. Σύμφωνα με πηγές, Χαφτάρ και Νόρλαντ συζήτησαν τις επερχόμενες εκλογές στη Λιβύη και υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τον παραλιακό δρόμο μεταξύ των πόλεων Μισράτα και Σίρτη.

Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη, ο Νόρλαντ επισήμανε την ανάγκη ο Χαφτάρ να αποδεχθεί τους «δύσκολους συμβιβασμούς» που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί το νομικό και συνταγματικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ομαλές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη Λιβύη, στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί. Η πρεσβεία υπογράμμισε την ανάγκη για δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν το καλύτερο για το λαό της Λιβύης.

 Ο αυξημένος ρόλος της Αιγύπτου

Από την πλευρά της η Αίγυπτος και ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πλέον έχει αποκτήσει κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη. Ήδη, από το 2020, ο αλ Σίσι, ο Χαφτάρ και ο Σαλέχ κατέληξαν σε συμφωνία στο Κάιρο για την ενοποίηση των θεσμικών οργάνων στη Λιβύη, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα στη χώρα, ενώ το Κάιρο υπογραμμίζει ότι η συνάντηση της Πέμπτης ήταν η πρώτη μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων από τη Λιβύη με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας.

Οι ενέργειες της Αιγύπτου στο λιβυκό ζήτημα την φέρνει πιο κοντά στις ΗΠΑ, με τις οποίες οι σχέσεις χαρακτηρίζονται από μια σχετική ψυχρότητα και, ταυτόχρονα, της δίνει αυξημένο ρόλο στην περιοχή, σε μια στιγμή που ο έτερος «παίκτης», η Τουρκία, δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστος στην προσπάθεια να ενισχυθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr