Κουρουμπλής και Πολάκης δίνουν νέους πόντους στο ΠΑΣΟΚ

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει την δυσάρεστη συγκυρία (παρατεταμένη και ανανεούμενη φονική πανδημία, κοινωνική κόπωση, ακρίβεια) σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα που εμφανίζει η κυβέρνηση στο μέσο της θητείας της, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο:

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος του παιχνιδιού, παρά τη σχετική δημοσκοπική κόπωση της κυβέρνησής του.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να υφίσταται μεγαλύτερη ήττα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτή που υπέστη ως πρωθυπουργός στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει δημοσκοπικά στο τέλμα μιας αναξιόπιστης αντιπολίτευσης.
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το νέο ΠΑΣΟΚ  εμφανίζονται ως απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αποκαλυφθεί το πολιτικό τους σχέδιο. Έτσι, ως προσδοκία καλύτερης αντιπολίτευσης.

Τελικά, η συζήτηση τη στιγμή αυτή δεν φαίνεται να αφορά το μέλλον της κυβέρνησης,  αλλά κυρίως το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Κρίσιμα ευρήματα στην δημοσκόπηση της Kαπα Research

Και ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον σήμερα η ανακοίνωση των “Τάσεων” της MRB, η δημοσκόπηση της Kαπα Research μας έδωσε χθες μια πρώτη γεύση των επιστημονικών μετρήσεων της Κοινής Γνώμης αυτής της περιόδου.

Στην δημοσκόπηση αυτή καταγράφεται μία μείωση των ποσοστών της ΝΔ (33,8% από 36,7% ) που πάντως προηγείται με 10 μονάδες, αλλά επίσης και φθίνουσα στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ (23,5% από 23,6%) η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανα συνδυαστεί με τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (11,6%  από 6,2%).

  • Εκείνο όμως το στοιχείο της δημοσκόπησης που επιτρέπει κρίσιμες ερμηνείες είναι τα ευρήματα σχετικά με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και αφορά όσους θα αποφασίσουν για την τελική ψήφο τους μετά την προκήρυξη των εκλογών: Στο ερώτημα μεταξύ “ποιων κομμάτων ταλαντεύεται;”, από όσους απαντούν, το μεγαλυτερο ποσοστό 24% ταλαντεύεται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ και το 16% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Μόλις το  3% απαντά μεταξύ “Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ”.

Η υπόθεση Κουρουμπλή ταυτόσημη με την υπόθεση Πολάκη

Η χθεσινή αήθης συμπεριφορά Κουρουμπλή στη Βουλή ανάγκασε τον  Αλέξη Τσίπρα να τον διαγράψει, αφού ο σχεδιασμός της ισοπεδωτικής κλιμάκωσης της αντιπολίτευσής του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιελάμβανε και τον χαρακτηρισμό, μέσα στη Βουλή, των πολιτικών του αντιπάλων  ως “δολοφόνων”.

  • Ωστόσο ο κ. Τσίπρας ανέχθηκε τον κ. Πολάκη όταν σε ανάρτησή του στις 29 Νοεμβρίου αποκάλεσε επίσης “δολοφόνους” υπουργούς της κυβέρνησης. (Ίσως γιατί δεν έγινε στη Βουλή και δεν το πήραν πολλοί χαμπάρι…)

Το προφανώς υποκριτικό του πράγματος, επέτρεψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώσει: «Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, εκών άκων, να συρθεί στην απόφαση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή. Όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής δεν συνιστούν μεμονωμένη συμπεριφορά. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της ευτελούς και εξαχρειωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον ίδιο τον κ. Τσίπρα».

Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ να αποδώσει – σε άλλους τόνους – τις ίδιες κατηγορίες στον κ. Τσίπρα:

«Η δοκιμασία της κοινωνίας από την πανδημία δεν θα τελειώσει όσο κυριαρχεί η πόλωση και η ακραία δημαγωγία. Στη Βουλή δεν χωρούν ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτή του κ. Κουρουμπλή, που σωστά διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβόμαστε όμως, ότι ο Κουρουμπλής μπορεί να έφυγε, αλλά όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr