κίνητρα γιατροι

Πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς με στόχο να κλείσουν περισσότερα ραντεβού εμβολιασμού σε πολίτες κρίσιμων ηλικιακών ομάδων, αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και εντός της ημέρας η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες το απόγευμα από το νοσοκομείο Χαλκίδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα πολλαπλά εργαλεία πειθούς των καχύποπτων απέναντι στα εμβόλια και στην ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης μιας “πανδημίας ανεμβολίαστων”.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις ηλικίες 40 έως 60 ετών, τα παιδιά των οποίων – όπως είπε – κάνουν διακοπές αυτή την περίοδο στα νησιά και πιθανόν με την επιστροφή τους να φέρουν τον ιό στο σπίτι.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ψηφίστηκε νωρίτερα χθες  στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μην εφαρμοστεί στην πράξη, εκτιμώντας ότι το υγειονομικό προσωπικό θα σπεύσει να εμβολιαστεί ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους και τον όρκο του Ιπποκράτη να βάζουν πάνω απ’ όλα τη φροντίδα των ασθενών.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών, προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση την οποία ανακοίνωσε χθες  από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Ταυτόχρονα ο κ. Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία που ψηφίζεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομιών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παράλληλα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες οι τρίμηνες συβάσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί στη θέση εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση της πολιτείας να επεκτείνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων με τους εκπαιδευτικούς να είναι η κατηγορία που πιθανώς ενταχθεί στη λίστα της υποχρεωτικότητας.

Μητσοτάκης: Στόχος να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία

Ήδη ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, κάτι που έχει κάνει και η υπουργός Παιδείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε μάλιστα στο κάλεσμά του, υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς.

Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά μετά από την 17μηνη μάχη με την πανδημία.

«Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησής μας και για αυτό ενώνω τη φωνή μου με τη δική του και παροτρύνω κάθε υγειονομικό και κάθε εκπαιδευτικό να εμβολιστεί.

Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σχολεία, οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων, όσοι δουλεύουν στη φύλαξη των σχολείων πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτή είναι για εμάς η πρώτη προτεραιότητα».

Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, που τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολίου τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους φοιτητές, στους φαντάρους και τους ναυτικούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr