Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δεν κατηγορεί μόνο το Κρεμλίνο για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1973 υπενθύμισε στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ότι το 2014 είχε εκφράσει αμφιβολίες για το σχέδιο «προσκλήσεων της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Ο Κίσινγκερ, που κλείνει τα 100 αυτό το Σάββατο, μίλησε για έναν «άκρως ανελέητο» επιθετικό πόλεμο από τη Ρωσία υπό τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπληρώνοντας πως η επίθεση πρέπει να αποκρουστεί. Επεσήμανε δε πως υποστηρίζει την ουκρανική και δυτική αντίσταση.

Ωστόσο, συνεχίζει να είναι της άποψης ότι «δεν ήταν σοφό να συνδυαστεί η ένταξη όλων των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ, με μια πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί επίσης στη Συμμαχία».

Τότε ήταν της άποψης ότι «η Ουκρανία έπρεπε να παραμείνει ουδέτερη, με καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Φινλανδίας». Στο μεταξύ, ωστόσο, τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου.

«Σήμερα είμαι απολύτως υπέρ της αποδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου. Τώρα που δεν υπάρχουν άλλες ουδέτερες ζώνες μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, είναι καλύτερο για τη Δύση να δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ». Η Φινλανδία είναι πλέον επίσης μέρος του ΝΑΤΟ.

Ο Κίσινγκερ είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας. «Αλλά όσο περισσότερο φτάνει στον πυρήνα της ρωσικής ταυτότητας τόσο πιο πιθανό είναι να το κάνει».

Επέκρινε το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του ηγεμόνα του Κρεμλίνου. «Ο Πούτιν στο δικαστήριο; Καλύτερα όχι!» Γίνεται «αδύνατος ή πολύ πιο δύσκολος ο περιορισμός ενός πολέμου, αν συνδέσεις την έκβαση του πολέμου με την προσωπική μοίρα ενός πολιτικού ηγέτη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr