έξυπνο lockdown

Το καθολικό lockdown σε όλη την χώρα φαίνεται να απομακρύνεται και «κλειδώνει» το «έξυπνο lockdown»:  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρά τις εισηγήσεις αρκετών επιδημιολόγων για γενική, πανελλαδική καραντίνα τύπου Μαρτίου του 2020, η κυβέρνηση καταλήγει σε ένα πιο στοχευμένο μοντέλο για την ανάσχεση της πανδημίας για δύο λόγους.

 • Ο πρώτος είναι πως ένα καθολικό lockdown σημαίνει πως θα πρέπει να κλείσει όλος ο παραγωγικός τομέας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανιών, προοπτική που κρίνεται απαγορευτική για την οικονομία. «Βρισκόμαστε ήδη σε αυστηρό lockdown» δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προϊδεάζοντας και για την κατεύθυνση των μέτρων.
 • Ο δεύτερος λόγος είναι πως ένα γενικό lockdown θα «κλείδωνε» περιοχές και κυρίως νησιά που είναι εντελώς καθαρές και βρίσκονται στο «πράσινο». Αντί αυτού, αναμένεται να μπουν αρκετές πόλεις σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου λόγω της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας που εμφανίζουν.

Αλλάζει ο κωδικός 6 – Μετακινήσεις μόνον με τα πόδια

Τούτων δοθέντων, και πλην θεαματικής ανατροπής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται το απόγευμα να ανακοινώσει:

 • Παράταση του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές έως και τις 15 Μαρτίου που είναι η Καθαρά Δευτέρα.
 • Αυστηροποίηση ελέγχων από ΕΛ.ΑΣ και δημοτική αστυνομία οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν χαλαρώσει.
 • Τροποποίηση του κωδικού «6» ο οποίος θα ισχύει μόνο για πεζούς.Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά την ατομική άσκηση και την έξοδο με κατοικίδιο κάτι που θα επιτρέπεται πλέον μόνο για κοντινές αποστάσεις και χωρίς την χρήση αυτοκινήτου.
 • Αλλαγές στον κωδικό «4» που αφορά βοήθεια σε ηλικιωμένους και σε όσους χρειάζονται βοήθεια.Πρόκειται για έναν ακόμη κωδικό που χρησιμοποιούσαν αρκετοί ως πρόφαση για να μετακινηθούν χωρίς ουσιαστικά ο αστυνομικός να έχει τη δυνατότητα να τον ελέγξει. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να σημειώνουμε και την διεύθυνση του προορισμού μας.
 • Λειτουργία του Δημοσίου αυστηρά με το απαραίτητο προσωπικό και συναλλαγές μόνο με ραντεβού και ενίσχυση της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
 • Διχασμένοι είναι οι ειδικοί για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς υπάρχουν σκέψεις να μην ισχύσει το μέτρο αυτό καθώς θα απαγορευτούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στόχος το άνοιγμα μετά τις 16 Μαρτίου

Στόχος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, έτσι ώστε την Τρίτη 16 Μαρτίου να μπορέσουν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Από την πορεία της νόσου θα εξαρτηθεί αν την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων:

 • Μεταφορά ασθενών χωρίς covid και σε ιδιωτικά νοσοκομεία (ήδη χρησιμοποιούνται 120 κλίνες ΜΕΘ)
 • Επίσης το ΝΙΜΙΤΣ έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί πολίτες που δεν έχουν Κορονοϊό
 • Αυξάνονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα δέχονται αποκλειστικά νοσούντες με covid. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, ΕΛΠΙΣ, Παμακάριστος και Άγιος Σάββας.
 • Αύξηση μονάδων ΜΕΘ σε Αττικόν και Τζάννειο ενώ το αναμένεται να συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς.

Πηγή: economico.gr