Το πρώτο βήμα της Ε.Ε. σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα γίνει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

«Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί»

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης αρχίζει στις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις που αφορούν στην Τουρκία και πώς θα απαντήσει σε αυτές η Ε.Ε.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί» και σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ληφθούν μέτρα» εναντίον της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ευρεία ατζέντα

Ωστόσο, εκτός από το ζήτημα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στη Γεωργία, τις εκλογές στη Βενεζουέλα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εν συνεχεία θα έχουν ανταλλαγή απόψεων για τις διατλαντικές σχέσεις, επισημαίνοντας τις μελλοντικές προτεραιότητες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Μπαράζ επαφών Δένδια

Στο γεύμα, θα γίνει συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ, ενώ θα επανεξεταστούν οι συνέπειες του νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τις προηγούμενες ημέρες μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός στο Συμβούλιο και να καμφθούν οι αντιστάσεις της Γερμανίας και της ομάδας των χωρών που λένε όχι στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Πηγή: economico.gr