φρεγάτες Belharra

“Κλείδωσε” η συμφωνία για τις νέες φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, με την κυβέρνηση να επιλέγει τελικά το Παρίσι και τις γαλλικές Belharra.

H συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο στο Παρίσι από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, προβλέπει την αγορά τριών φρεγατών Belharra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως για την συμφωνία έχει δοθεί “πράσινο φως” και από τις ΗΠΑ.

Πάνω από 5 δις ευρώ το ύψος της συμφωνίας

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν αύριο στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής

Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνόδου του EUMED9 στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πράσινο φως και από τις ΗΠΑ

Για την συμφωνία φέρονται να έχουν ενημερωθεί και να συναινούν και οι ΗΠΑ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κρατά ανοιχτές τις συνομιλίες για το ίδιο θέμα και με την Ουάσιγκτον, καθώς η Lockheed Martin έχει κάνει προσφορά για τα σκάφη τύπου Littoral Combat Ship (LCS).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr