τέταρτη δόση

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την τέταρτη δόση εμβολίου θα γίνουν σήμερα από το υπ. Υγείας.

Το Γραφείο Τύπου του υπ. Υγείας σε δελτίο του αναφέρει ότι «σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους».

Τέταρτη δόση

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Υγείας, το βασικό σκέλος της αποψινής ενημέρωσης αφορά την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού. Μέχρι στιγμής, από το υπ. Υγείας δεν δίνουν λεπτομέρειες για όσα θα ανακοινωθούν για την τέταρτη δόση εμβολίου. Παρά ταύτα, θεωρείται βέβαιο ότι προτεραιότητα για την τέταρτη δόση θα έχουν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Υπενθυμίζεται ότι με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο άλλαξαν τα ισχύοντα για τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν πλέον ισχύ 9 μηνών ενώ τα πιστοποιητικά νόσησης 180 ημερών, δηλαδή 6 μηνών.

Παπαευαγγέλου για τέταρτη δόση: Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί το φθινόπωρο

Την περασμένη Πέμπτη, η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε δηλώσει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή για την τέταρτη δόση του εμβολίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων.

«Ως προς το θέμα για την τέταρτη δόση, ξέρετε πως έχουμε ξεκινήσει ως Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να το συζητάμε. Αλλά να τονίσω ότι η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί -κατά πολύ- από αυτή την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις.

Άρα, δεν υπάρχει ο λόγος τόσο μεγάλης αγωνίας για τον γενικό πληθυσμό. Προφανώς κάποια άτομα μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα είναι πιο ευάλωτα.

Μελετάμε τόσο τα επιδημιολογικά όσο και τα κλινικά δεδομένα της χώρας μας. Και ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά και τις αποφάσεις των άλλων χωρών -ευρωπαϊκών-, καθώς, βλέπετε, η Ισπανία είπε όχι, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προχωρήσει στη χορήγηση.

Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή ζυμώνεται σε όλη την Ευρώπη και είναι κάτι που θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες. Το φθινόπωρο, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να το πούμε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr