Μπάιντετν Μπλίνκεν

Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν του επιτελείου Μπάιντεν στους κρίσιμους – και για την Ελλάδα – τομείς της διπλωματίας και της εθνικής ασφάλειας «κλείδωσαν» απόψε στην Ουάσιγκτον.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ, όπως είχε ήδη προαναγγείλει το Bloomberg, θα αναλάβει ο Άντονι Μπλίνκεν, ο 58χρονος νομικός, με μαkrά θητεία σε καίριες θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας και σύμβουλος ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί θητείας Τζο Μπάιντεν.

Όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του επόμενου αμερικανού προέδρου, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα αναλάβει ο Τζέικ Σάλιβαν, ενώ υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας θα είναι ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας – ο πρώτος ισπανόφωνος που αναλαμβάνει αυτή την κρίσιμη κυβερνητική θέση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο ρόλος του Μαγιόρκας, πρώην αναπληρωτή γραμματέα της DHS,  θεωρείται κομβικός καθώς θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ και το «δόγμα Τραμπ», το οποίο είχε ως αποκορύφωμα τον περίφημο φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό.

Επίσης η Ειβριλ Χέινς, πρώην στέλεχος της CIA, θα τοποθετηθεί διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα αναλάβει μόνιμη πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα οριστεί ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το Κλίμα.

Πηγή: economico.gr