Τζόνσον lockdown

Καθολικό lockdown στην Βρετανία, αντίστοιχο με εκείνο του Μαρτίου, ανακοινώνει απόψε ο Μπόρις Τζόνσον, υπό το βάρος των δραματικών και αλλεπάλληλων νέων ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού.

Νέο “μαύρο” ρεκόρ με 58.784 νέα κρούσματα

Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ελέγχου, και σήμερα ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 58.784 νέες μολύνσεις και 407 θανάτους. Χθες είχαν καταγραφεί 54.990 νέα κρούσματα και 454 θάνατοι.

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα απευθύνει, στις 10 ώρα Ελλάδος, απόψε διάγγελμα με το οποίο θα ανακοινώσει πιο αυστηρά μέτρα. Όπως μεταδίδει το BBC θα ανακοινώσει νέο lockdown σε όλη την χώρα, αντίστοιχο με εκείνο που επιβλήθηκε όταν εκδηλώθηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο.

Τα μέτρα, σύμφωνα πάντοτε με το BBC,  θα περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων για τους περισσότερους μαθητές, και εκτεταμένη τηλε-εργασία.

Τζόνσον: Η κυβέρνηση θα κάνει ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο

Το πρωί ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ ζήτησε άμεσα εθνικό lockdown, με κλειστά σχολεία και σύνορα και απαγόρευση στις κοινωνικές συναναστροφές από διαφορετικά νοικοκυριά. Μάλιστα προειδοποίησε ότι το εθνικό σύστημα υγείας θα τεθεί εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει ούτε μία ημέρα για να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι έρχονται «πιο αυστηρά μέτρα», χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διατήρηση του συστήματος των τεσσάρων βαθμίδων κινδύνου. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει «οτιδήποτε είναι απαραίτητο», καθώς η διαδικασία των εμβολιασμών ενδέχεται να πάρει μήνες, παρότι σήμερα ξεκίνησε στην Βρετανία και η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

 Επιπλέον μέτρα για την ανακοπή της πανδημίας ζήτησαν τόσο συντηρητικοί βουλευτές όσο και οι Εργατικοί, ενώ στη γραμμή Χαντ τάχθηκε και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Νέο lockdown στη Σκωτία

Νέο lockdown, με αυστηρότερους περιορισμούς από τον Μάρτιο, ανακοίνωσε ήδη η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, καλώντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για όλον τον Ιανουάριο.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να μείνουν στα σπίτια τους, με εξαίρεση απολύτως αναγκαίους λόγους.

Πηγή: economico.gr