Αιγαίο ένταση

Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό και τη σφοδρή της ενόχληση για την εξωστρεφή διπλωματία της Αθήνας και τις κομβικής σημασίας αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Και στην Αθήνα, ωστόσο, υπάρχει ενόχληση για τη σπουδή της Ισπανίας να τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία.

Όπως είχε γράψει και προ ημερών το Economico, το ΓΕΕΘΑ είναι εδώ και καιρό σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνισης, καθώς αναμένεται τριπλό μέτωπο προκλήσεων, στον Έβρο, στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Χθες, η Πολεμική Αεροπορία ήρθε αντιμέτωπη με μία απότομη κλιμάκωση εκ μέρους της Άγκυρας, η οποία προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες, εμπλοκές και μπαράζ παραβιάσεων.

Μόνο σε ένα 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν τρεις εικονικές αερομαχίες και συνολικά 57 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από το Αγαθονήσι, το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.

Που αποδίδεται το τουρκικό μπαράζ προκλήσεων

Το αεροπορικό μπαράζ αποδίδεται έως ένα βαθμό στις πολλαπλές ασκήσεις που αυτή την περίοδο γίνονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία κ.ο.κ.

Επιπλέον, η σημερινή τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα αντιμετωπίζεται από την Αγκυρα με εξαιρετικά αρνητική διάθεση.

Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης μετακίνησης που έχουν κάνει ποτέ αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της Αλεξανδρούπολης και συνδέει την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενόχληση της Αθήνας για την ισπανική χείρα βοηθείας στην Άγκυρα

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι από την Ελλάδα έχουν γίνει παραστάσεις όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία προς την Τουρκία.

Κατά τα λοιπά, χθες η Αθήνα αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και καταφανή ενόχληση τη χείρα βοηθείας που φαίνεται να τείνει η Μαδρίτη στην Αγκυρα, εν μέσω, μάλιστα, μιας γενικότερης συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρώπη και τη Δύση για την ανάγκη περιορισμού των στρατιωτικών εξαγωγών στην Τουρκία.

Είναι γνωστή βέβαια και στην Αθήνα η τεράστια έκθεση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος (κυρίως της BBVA) στην τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό συνεχιζόμενη πίεση.

Ακατανόητη η χείρα βοηθείας της Μαδρίτης στην Άγκυρα 

Εκείνο που δεν γίνεται εύκολα κατανοητό στην Αθήνα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση Σάντσεθ σπεύδει να ρίξει «σωσίβιο» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια τέτοια συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι η φιλοτουρκική (από πλευράς πώλησης εξοπλισμών) ατζέντα της κυβέρνησης Σάντσεθ είχε τεθεί –δίχως να δημοσιευθεί τότε– επί τάπητος και τον περασμένο Μάιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ο Ισπανός ομόλογός του επισκέφθηκε την Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν χθες ότι από την Ελλάδα έχουν γίνει παραστάσεις όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της γενικότερης κινητοποίησης της Αθήνας και προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι «το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020» και πρόσθεταν πως στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του, Arancha Gonzalez Laya, τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει:

«Τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Τέλος σημείωναν ότι αυτή είναι μια κοινή θέση που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου 2019, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη Βόρεια Συρία, ενώ πρόσθεταν ότι ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα και κατά τη διμερή συνάντηση που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον νέο Ισπανό ομόλογό του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr