Μπάιντεν Πούτιν

Ανεβάζει επίπεδο στον νέο Ψυχρό Πόλεμο ο Τζο Μπάιντεν με την απέλαση 10 ρώσων διπλωματών και με άλλες κυρώσεις κατά της Μόσχας – μια κίνηση, στην οποία αναμένεται άμεση απάντηση και αντίποινα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αμερικανική κυβέρνηση, υλοποιώντας την απειλή της, ανακοίνωσε τις 10 απελάσεις και μια σειρά οικονομικών κυρώσεων, ως απάντηση στην ρωσική κυβερνοεπίθεση – γνωστή ως SolarWinds -, αλλά και για τη ρωσική επιθετικότητα στην Κριμαία.

Δέκα απελάσεις και κυρώσεις για τις κυβερνοεπιθέσεις

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε μια νέα εκτελεστική εντολή κυρώσεων που δείχνει την αποφασιστικότητα της διοίκησης να ανταποκριθεί και να αποτρέψει το πλήρες πεδίο των επιβλαβών ξένων δραστηριοτήτων της Ρωσίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ο οποίος κατονόμασε την Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών ως υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση.

Με βάση αυτή την εντολή οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απέλαση δέκα Ρώσων από τη διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον οι οποίοι λειτουργούσαν ως αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών υπό την κάλυψη της διπλωματικής τους ιδιότητας.

Εκτός από τις απελάσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε και οδηγία που απαγορεύει στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαπραγματεύονται πρόσφατα εκδοθέν ρωσικό κρατικό χρέος και ομόλογα που εκδίδονται από τη ρωσική κεντρική τράπεζα και το Εθνικό Ταμείο Πλούτου.

Κυρώσεις και για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πως επέβαλε κυρώσεις σε 32 φυσικά και νομικά πρόσωπα για φερόμενη εμπλοκή τους στις εκλογές του 2020 και για “τις υποκινούμενες από τη ρωσική κυβέρνηση απόπειρες να επηρεάσουν τις εκλογές του 2020 με ενέργειες παραπληροφόρησης και παρέμβασης”.

Σε σε ανάλογα μέτρα κατά άλλων οκτώ φυσικών προσώπων για την «κατάληψη» της Κριμαίας από τη Ρωσία προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών των ΗΠΑ (CISA) εξέδωσε, τον περασμένο Ιανουάριο, κοινό πόρισμα με το FBI, σύμφωνα με το οποίο, η Ρωσία είναι πιθανότατα πίσω από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση στον κυβερνοχώρο στους πελάτες της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών SolarWinds.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Θέμα χρόνου τα ρωσικά αντίποινα

Τα ρωσικά αντίποινα θεωρούνται θέμα χρόνου, καθώς νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες “παράνομες” κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα προειδοποίησε επίσης ότι οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν.

“Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, πρόσθεσε.

Πηγή: economico.gr