Η COP26 ενέκρινε, αργά το Σάββατο, τη “συμφωνία της Γλασκώβης” με σκοπό να επιταχυνθεί η μάχη κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης, χωρίς όμως να διασφαλίζεται ότι θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου ούτε να υπάρχει απάντηση στα αιτήματα βοήθειας φτωχών χωρών.
Η οριστική υιοθέτηση του κειμένου επιτεύχθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, με ένα χτύπημα του σφυριού του Βρετανού προέδρου της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα και έπειτα από αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επέφεραν η Κίνα και η Ινδία στο θέμα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Την πρώτη δήλωση σχετικά με τη νέα συμφωνία έκανε ο ανώτατος απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει πως επιτεύχθηκε τελική συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26. Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Σίε Ζένουα είπε σε δημοσιογράφο του Reuters: ‘Έχουμε συμφωνία”. Έκανε σήμα σηκώνοντας τον αντίχειρα.
Ατελής η συμφωνία – Δεσμεύσεις κατώτερες των περιστάσεων
Οι χώρες συμφώνησαν σε μια συμφωνία για την κλιματική κρίση που οι υποστηρικτές της λένε ότι θα διατηρήσει τον στόχο του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 C, το βασικό όριο ασφάλειας που ορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.
Ο Άλοκ Σάρμα, πρόεδρος του COP26 δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν «ατελής» αλλά έδειξε «συναίνεση και υποστήριξη» : «Ελπίζω ότι μπορούμε να φύγουμε από αυτό το συνέδριο ενωμένοι έχοντας παραδώσει κάτι σημαντικό για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μαζί ως ένα».
Το «σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα» εγκρίθηκε παρά την παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από την Ινδία για να περιορίσει τις εκφράσεις σχετικά με τη «σταδιακή κατάργηση» του άνθρακα, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι δεσμεύσεις για περιορισμό των εκπομπών που έγιναν στη σύνοδο κορυφής Cop26 στη Γλασκώβη, διάρκειας δύο εβδομάδων, ήταν πολύ χαμηλότερες από εκείνες που απαιτούνται για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, όλες οι χώρες συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το επόμενο έτος, σε μια διάσκεψη στην Αίγυπτο, και να επανεξετάσουν τα εθνικά τους σχέδια, με σκοπό να αυξήσουν τη φιλοδοξία τους για περικοπές.


Πηγή: economico.gr