Αλλαγή ώρας και έναρξη χειμερινής ώρας στην Ελλάδα

Αλλαγή ώρας και έναρξη χειμερινής ώρας στην Ελλάδα

Η χειμερινή ώρα θα τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, συγκεκριμένα στις 27. Εκείνη την ημέρα, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, έτσι ώστε από τις 04:00 π.μ. να δείχνουν 03:00 π.μ. Η απόφαση αυτή ανήκει στην εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, το οποίο λήγει σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο, όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, αλλάζουν αυτόματα την ώρα. Ωστόσο, είναι καλό να επιβεβαιώνετε ότι έχει γίνει η αλλαγή αυτή, τις περισσότερες φορές απαιτείται χειροκίνητη ρύθμιση για άλλες συσκευές.

Η εφαρμογή της θερινής ώρας στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αν και σε Ελλάδα και Ευρώπη η θερινή ώρα διαρκεί 7 μήνες, η χειμερινή εφαρμόζεται για 5 μήνες.

Η θερινή ώρα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα το 1932, αν και δεν καθιερώθηκε μόνιμα τότε. Αργότερα, μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, εφαρμόστηκε εκ νέου το 1975. Στην Ευρώπη, η πρώτη εφαρμογή της είχε γίνει το 1916 με σκοπό την αύξηση της παραγωγής σε περιόδους πολέμου. Από το 1996, υπάρχει μία ενοποιημένη ευρωπαϊκή ρύθμιση για την αλλαγή ώρας.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες χώρες στην Αφρική και στην Ασία δεν συμμετέχουν στην εναλλαγή ώρας, ενώ άλλες χώρες ήδη έχουν καταργήσει ή προγραμματίζουν την κατάργηση αυτού του μέτρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2021, έχει δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να επιλέξει αν θα συνεχιστεί η εναλλαγή ώρας ή όχι.

Στην Ελλάδα, πάντως, η διαδικασία διαβουλεύσεων για το ζήτημα αυτό έχει αναβληθεί επ’ αόριστον.

Πηγή: tovima.gr