Αλλαγή ώρας και η είσοδος στη χειμερινή περίοδο στην Ελλάδα

Αλλαγή ώρας και η είσοδος στη χειμερινή περίοδο στην Ελλάδα

Η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου πλησιάζει και σηματοδοτεί την αλλαγή της ώρας. Συγκεκριμένα, το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω, από τις 04:00 π.μ. στις 03:00 π.μ. Η εφαρμογή της χειμερινής ώρας θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε μία ώρα επιπλέον ύπνου.

Η αλλαγή της ώρας γίνεται για να εξυπηρετηθούν ενεργειακοί στόχοι, αξιοποιώντας καλύτερα το φυσικό φως της ημέρας. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Ελλάδα τη ακολουθούν για να εναλλάσσουν μεταξύ χειμερινής και καλοκαιρινής ώρας. Η θερινή ώρα εισάγεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, όπου οι δείκτες μετακινούνται μία ώρα μπροστά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι κράτος-μέλη της Ε.Ε. είχαν υποχρεωθεί να εφαρμόσουν αυτή την εναλλαγή. Όμως, το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να καταργήσει την υποχρεωτική εναλλαγή, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος να επιλέξει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Ωστόσο, στην Ελλάδα η συζήτηση σχετικά με την απόφαση αυτή έχει αναβληθεί.

Κατά την αλλαγή της ώρας, είναι σημαντικό να προσέχουμε τις συσκευές μας, καθώς ορισμένες αλλάζουν αυτόματα την ώρα, ενώ άλλες όχι. Οι περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, ρυθμίζονται μόνες τους. Παρ’ όλα αυτά, συνιστάται να ελέγξουμε αν η ρύθμιση έχει γίνει σωστά ή αν απαιτείται χειροκίνητη παρέμβαση.

Πηγή: tovima.gr