Ανησυχία επικρατεί στα Χανιά της Κρήτης, καθώς πλήρες σχολείο έκλεισε λόγω κρουσμάτων νορβηγικής ψώρας. Η νορβηγική ψώρα, που χαρακτηρίζεται ως σοβαρή μορφή παρασιτικής δερματοπάθειας, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μετάδοση της νόσου μπορεί να γίνει από ασθενή σε ασθενή αλλά και μέσω μολυσμένων αντικειμένων, με τους ασθενείς να έχουν μέχρι και 4.000 ακάρεα ανά γραμμάριο δέρματος, ενώ πολλοί μπορεί να φέρουν πάνω από 1 εκατομμύριο ακάρεα.
Η μεταδοτικότητα της νορβηγικής ψώρας είναι σοβαρή καθώς οι ασθενείς μπορεί να μολυνθούν με μόλις 10 έως 20 ακάρεα σε περιπτώσεις κλασικής ψώρας, σε αντίθεση με τα χιλιάδες ακάρεα που βρίσκονται στη νορβηγική μορφή. Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου χορηγήθηκε προληπτική αγωγή και οι Αρχές αναμένουν επιπλέον οδηγίες για την κατάσταση.
Αρχικά, οι ασθενείς με νορβηγική ψώρα εμφανίζουν κόκκινα σημάδια στο δέρμα που εξελίσσονται σε σκληρές, παχιές πλάκες, οι οποίες μπορεί να μη συνοδεύονται από κνησμό. Οι πλάκες αυτές εμφανίζονται συχνά στα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια, στα πέλματα, και σε άλλα μέρη του σώματος. Η νορβηγική ψώρα απαιτεί άμεση και επιθετική αντιμετώπιση για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.
Η θεραπεία περιλαμβάνει την τοπική επάλειψη με παρασιτοκτόνα σκευάσματα, ενώ όλοι οι στενοί επαφές των ασθενών πρέπει να λάβουν προφυλακτική θεραπεία. Τα χορηγούμενα φάρμακα είναι αποτελεσματικά, αλλά οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για δευτερογενείς λοιμώξεις ή υποτροπή, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι.
Προβλέπεται να γίνει καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών και αντικειμένων που έχει χρησιμοποιήσει ο ασθενής και, αν κάτι δεν μπορεί να πλυθεί, πρέπει να σφραγιστεί σε πλαστικό για 3 έως 7 ημέρες. Η έκθεση στον ήλιο είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για την εξουδετέρωση των ακάρεων.
Πηγή: tovima.gr