Ο υδράργυρος στο τόνο σε κονσέρβα ενδέχεται να θέτει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch. Η έρευνα αναδεικνύει ότι 148 κονσέρβες τόνου που ελέγχθηκαν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) βρέθηκαν 100% μολυσμένες με υδράργυρο. Μάλιστα, σε πάνω από το 50% αυτών, η περιεκτικότητα υδραργύρου υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει οριστεί για άλλα είδη ψαριών, το οποίο είναι 0,3 mg/kg.
Η Bloom υπογραμμίζει ότι οι μέγιστες επιτρεπόμενες περιεκτικότητες σε υδράργυρο για τον τόνο έχουν καθορισθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι για την υγεία, με αποτέλεσμα να πωλείται το 95% των μολυσμένων τόνων. Η μέγιστη περιεκτικότητα που έχει ορισθεί στα 1 mg/kg βασίζεται στο βάρος του φρέσκου τόνου και όχι στο τελικό προϊόν μέσα στην κονσέρβα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο τόνος, ενός από τα πιο μολυσμένα είδη, να έχει επιτρεπόμενα όρια τρεις φορές υψηλότερα από λιγότερο μολυσμένα είδη.
Οι οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τα επιτρεπόμενα όρια και να υιοθετήσει τα πιο αυστηρά πρότυπα που ισχύουν για τα υπόλοιπα ψάρια. Η Καμίγ Ντοριόζ από την Foodwatch δηλώνει πως απαιτείται από τις δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και να διασφαλίσουν ότι μόνο προϊόντα κάτω από το πιο προστατευτικό όριο θα κυκλοφορούν στην αγορά.
Ο υδράργυρος αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ειδικότερα, μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο στον ωκεανό, προκαλώντας σοβαρές τοξικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα, με πιθανές νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές μετά από έκθεση.
Πηγή: tovima.gr