Απάτη στον ΕΟΠΥΥ με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών και φαρμάκων

Απάτη στον ΕΟΠΥΥ με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών και φαρμάκων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών σχετικά με υποθέσεις απάτης που σχετίζονται με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών μέσω του ΕΟΠΥΥ. Δύο εταιρείες και τρεις γιατροί φέρονται να συμμετέχουν σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων και ιατρικών ειδών που δεν απαιτούνται από τους ασθενείς.

Μια ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας, η Τζωρτζίνα, καταγγέλλει ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα συνταγογραφήθηκαν στον ΑΜΚΑ της 13.000 ευρώ για ένα αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς η ίδια να το χρειάζεται. Ανέφερε επίσης ότι είχαν συνταγογραφηθεί ένα ηλεκτρονικό ποδήλατο αξίας 2.132 ευρώ, αν και δεν έχει τετραπληγία, και άλλες ειδικές ιατρικές συσκευές, όπως ηλεκτρονικό ενισχυμένο αναπηρικό αμαξίδιο και ορθοστάτης, που δεν ήταν αναγκαίες για την κατάστασή της.

Για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, ο ΕΟΠΠΥ έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον εργαλεία. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, εξήγησε ότι κάθε συνταγή θα ελέγχεται πρώτα από αρμόδιους ελεγκτές, απαιτώντας τεκμηριωμένη αίτηση πριν την έκδοσή της. Επιπλέον, έχει εισαχθεί η χρήση One time password κατά την εκτέλεση των συνταγών, ώστε να αποστέλλεται μήνυμα στον ασθενή που θα παραλαμβάνει το προϊόν.

Πηγή: tovima.gr