Δίκη Σημαντικών Θέσεων για την Προστασία του Αστικού Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Δίκη Σημαντικών Θέσεων για την Προστασία του Αστικού Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Μία από τις κρίσιμες δίκες που σχετίζονται με την προστασία του αστικού περιβάλλοντος διεξήχθη πρόσφατα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με προεδρεύοντα τον Μιχάλη Πικραμένο. Η δίκη αφορούσε τις ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε δήμους του λεκανοπεδίου. Οι ρυθμίσεις επιτρέπουν την αύξηση στο ύψος των κτιρίων με όρους όπως η ενεργειακή τους αναβάθμιση ή η μικρότερη κάλυψη του οικοπέδου.

Δικηγόροι που εκπροσωπούσαν διάφορους δήμους, όπως ο Αλιμος, αντέτειναν ότι οι εν λόγω διατάξεις θα μπορούσαν να μετατρέψουν ολόκληρες περιοχές σε τσιμεντουπόλεις. Δήμοι όπως η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Κηφισιά, ο Χολαργός και ο Παπάγος έχουν αντιδράσει σφοδρά, μερικοί από αυτούς αρνούνται εδώ και καιρό να εκδίδουν άδειες ανέγερσης νέων κτιρίων, αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέλαβε την υπόθεση, καθώς το Ε Τμήμα είχε κρίνει τις επίμαχες διατάξεις ως αντισυνταγματικές. Η δίκη πραγματοποιήθηκε την 11η Οκτωβρίου, και οι δικαστές ανέθεσαν γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Σημαντικό στοιχείο της δίκης είναι οι διατάξεις του ΝΟΚ που εξετάζονται ως προς τη συνταγματικότητά τους. Συγκεκριμένα, οι κρίνουσες διατάξεις περιλαμβάνουν την αύξηση του συντελεστή δόμησης αν ο κατασκευαστής μειώσει την κάλυψη του οικοπέδου, την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους ανάλογα με την χρήση του ισογείου και την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων χωρίς να μετριούνται στο ύψος των κτιρίων.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται σύντομα, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος και των επιπτώσεών του στην αστική ανάπτυξη.

Πηγή: tovima.gr