Δραματικές εξελίξεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κορινθία

Δραματικές εξελίξεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κορινθία

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, τόσο επίγειες όσο και εναέριες, συνεχίζουν τον αγώνα κατά των φλόγων για τρίτη ημέρα, έπειτα από την έκρηξη πυρκαγιάς σε δασική περιοχή στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας την Κυριακή 29/9. Δυστυχώς, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια αυτής της καταστροφής.

Στο πλαίσιο της κρίσης, το μήνυμα του 112 κατέστησε απαραίτητη την εκκένωση περιοχών, με τους κατοίκους στα Σοφιανά να καλούνται να κατευθυνθούν προς την περιοχή Ρέθι. Παράλληλα, η κυκλοφορία στην εθνική Κορίνθου – Πατρών αποκαταστάθηκε λίγο μετά το πρωί της Δευτέρας, αφού είχε κλείσει λόγω της φωτιάς.

Η φωτιά εντοπίζεται κυρίως στα βόρεια των Τρικάλων Κορινθίας, με τους πυροσβέστες να αντιμετωπίζουν πολλές μικρές εστίες, αλλά και αναζωπυρώσεις σε ιδιαίτερα δύσβατο έδαφος. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, με τη συμβολή εθελοντών και ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενεργοποιώντας τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Έτσι, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη κατευθύνθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία στην Ελλάδα για να συνδράμουν. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση για την παροχή υποστήριξης στις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια. Μία σαφής εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών αναμένεται να υπάρξει μετά την κατάσβεση της φωτιάς. Σήμερα παρέμειναν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Δυστυχώς, δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να βοηθήσουν κατά την διάρκεια της φωτιάς. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άνω Πιτσά, ενώ δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης. Η Πυροσβεστική υπηρεσία διενεργεί προανάκριση για το συμβάν.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε το πεδίο της φωτιάς, όπου έγινε συντονιστική σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη οργάνωση της προσπάθειας κατάσβεσης.

Πηγή: tovima.gr