Επανέναρξη Λειτουργίας του Φαραγγιού της Σαμαριάς με Αυξημένα Μέτρα Ασφαλείας

Επανέναρξη Λειτουργίας του Φαραγγιού της Σαμαριάς με Αυξημένα Μέτρα Ασφαλείας

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώνει ότι το φαράγγι της Σαμαριάς θα επαναλειτουργήσει από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024. Η απόφαση αυτή λήφθηκε έπειτα από συνάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μετά τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν ειδικοί επιστήμονες από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Η αξιολόγηση των ειδικών υπέδειξε ότι η κατάσταση της περιοχής παραμένει στα ίδια επίπεδα κινδύνου κατολίσθησης που ίσχυαν πριν από την εκδήλωση ενός περιστατικού κατολίσθησης στις 18 Σεπτεμβρίου 2024. Επιπλέον, προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου κατολίσθησης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και περιλαμβάνουν τον καθαρισμό και τη συντήρηση του μονοπατιού, καθώς και την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις εισόδους του Εθνικού Δρυμού.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί σήματα σε σημεία που οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι είναι επικίνδυνα για κατολισθήσεις. Σε αυτά τα σημεία θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τους επισκέπτες από εκπαιδευμένο προσωπικό. Ειδική συνεργασία έχει συμφωνηθεί μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και της ΕΜΥ για την παροχή μετεωρολογικών προβλέψεων, κάτι που θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Κατά το πρώτο διάστημα επαναλειτουργίας του Δρυμού, θα επιτραπεί η είσοδος μέχρι 1.000 επισκεπτών ημερησίως για λόγους ασφαλείας. Οι οργανωμένες ομάδες θα πρέπει να κάνουν κράτηση ηλεκτρονικά για την είσοδό τους. Ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του Δρυμού απαιτεί από τους επισκέπτες να σέβονται και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, αναλαμβάνοντας την ατομική ευθύνη για την ασφάλειά τους κατά την παραμονή τους.

Είναι υποχρεωτικό οι επισκέπτες να συμμορφώνονται με τυχόν ειδικές απαγορεύσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού. Είναι σημαντικό να λαμβάνουν μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια, καλή υπόδηση, προστατευτικά κράνη και τήρηση ασφαλών αποστάσεων.

Πηγή: tovima.gr