Επανέναρξη Περιοριστικών Μέτρων Κυκλοφορίας στον Μικρό Δακτύλιο της Αθήνας

Επανέναρξη Περιοριστικών Μέτρων Κυκλοφορίας στον Μικρό Δακτύλιο της Αθήνας

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, γνωστά ως Μικρός Δακτύλιος. Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου καθορίζονται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Λ. Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλ. Ηλιού, Αμβρ. Φραντζή, Λ. Ανδρ. Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά Οδός, Λ. Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλ. Καραϊσκάκη, Καρόλου, Μάρνη, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Λ. Αλεξάνδρας. Σε αυτές τις οδούς, οι περιορισμοί δεν ισχύουν.

Στις περιοχές που περικλείονται από τον Μικρό Δακτύλιο, θα επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία οχημάτων Ι.Χ.Ε. καθώς και φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, υπάρχουν οχήματα που εξαιρούνται από τις παραπάνω απαγορεύσεις και μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς. Οι κάτοχοι αυτών των οχημάτων μπορούν να εκτυπώσουν ηλεκτρονικά ειδικό σήμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Συγκεκριμένα, οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, αυτοκίνητα φυσικού αερίου και υγραερίου, καθώς και αυτοκίνητα EURO 6 με συγκεκριμένα όρια εκπομπών CO2.

Για τους μόνιμους κατοίκους εντός του Μικρού Δακτυλίου, παρέχονται ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου και έχει προβλεφθεί η χορήγηση ειδικής κάρτας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν από Δευτέρα έως Πέμπτη, μεταξύ 07:00 και 20:00, και την Παρασκευή από 07:00 έως 15:00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, σε επίσημες αργίες καθώς και κατά τη διάρκεια απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν θα ισχύουν.

Οι αιτήσεις για την έκδοση ειδικών αδειών μπορούν να υποβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 – 14:00, καθώς και το Σάββατο 08:00 – 12:00, στην έδρα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας που έχουν χορηγηθεί για την περίοδο 2023-2024 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 18 Ιουλίου 2025. Οι παραβάτες των μέτρων αυτών θα επιβαρύνονται σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: tovima.gr