Επιτυχής επαναπατρισμός 60 πολιτών από την Βηρυτό με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Επιτυχής επαναπατρισμός 60 πολιτών από την Βηρυτό με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Μεταγωγικό C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε επιχείρηση επαναπατρισμού 60 πολιτών από την Βηρυτό. Αφορά 38 Κύπριους και 22 Έλληνες, οι οποίοι επέστρεψαν με ασφάλεια μετά από οργανωμένες ενέργειες. Η διαδικασία, με τον κωδικό «Κόσμος», ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης (03-10-2024) και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Οι Κύπριοι πολίτες προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ενώ οι Έλληνες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η ανακοίνωση του επιτυχούς επαναπατρισμού έγινε από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια μέσω της πλατφόρμας X, μόλις το C-130 εισήλθε στο FIR Λευκωσίας.

Η Αθήνα συνεργάζεται στενά με τη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Κύπριου ομολόγου του Βασίλη Πάλμα, προκειμένου να καλυφθούν τα αιτήματα των πολιτών που επιθυμούν να επιστρέψουν. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι χθες, τα αιτήματα Ελλήνων πολιτών που ήθελαν να φύγουν από το Λίβανο ανέρχονταν περίπου σε 50, με τον συνολικό αριθμό Ελλήνων στο Λίβανο να υπολογίζεται σε 3.500.

Στο μεταξύ, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα για να παρέχει βοήθεια σε Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με τις προξενικές αρχές στο Λίβανο.

Επιπλέον, μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε επιφυλακή για να συνδράμουν σε ενδεχόμενους επαναπατρισμούς, ενώ στην περιοχή πλέει και ελληνική φρεγάτα, συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή δύναμη σταθεροποίησης του Λιβάνου.

Τέλος, η κατάσταση της ασφάλειας στο Λίβανο έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή μεταναστευτική κρίση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης, σε μια πολύπλοκη κατάσταση όπου οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να ενισχύσουν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και να προστατεύσουν τα σύνορα της χώρας.

Πηγή: tovima.gr