Ευρήματα ασφυξίας στον θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη αναδεικνύουν νέα δεδομένα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Ευρήματα ασφυξίας στον θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη αναδεικνύουν νέα δεδομένα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Στην ιστολογική επανεκτίμηση που πραγματοποίησε ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, βρέθηκαν στοιχεία που υποδεικνύουν ασφυξία ως αιτία θανάτου της Μαλένας Δασκαλάκη. Ο Ευτυχιάδης κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ενώπιον του ΜΟΔ, για τα θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της. Οι ιστολογικές εξετάσεις έγιναν στο πλαίσιο ιατροδικαστικής αναφοράς που παρουσίασαν οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογρηάς.

Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι όλα τα ευρήματα οδηγούν στην εκτίμηση της ασφυξίας για τη Μαλένα, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός της δεν μπορεί να οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά. «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί γενικά. Προϋποθέτει κάποια χρονιότητα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε καμία κλινική ή εργαστηριακή εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας στην περίπτωση της Μαλένας.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης, ο Ευτυχιάδης αποκάλυψε ότι πριν από την ιστολογική αξιολόγηση είχε συνομιλίες με τους ιατροδικαστές, οι οποίοι του έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της Μαλένας, που αντιμετώπιζε λευχαιμία αλλά εμφανιζόταν υγιής. Αναφέρθηκε σε αιφνίδιο θάνατο, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε βρεθεί καμία παθολογία που να δικαιολογεί αυτήν την κατάσταση.

Ο μάρτυρας τόνισε τη σημασία της υποξίας και της ανοξίας, διευκρινίζοντας ότι η ασφυξία είναι μια ειδική μορφή υποξίας. Σημείωσε ότι σε περιπτώσεις ασφυξίας εξετάζονται τα ευρήματα όπως η κενοτοπιώδης εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα και η συμφόρηση των οργάνων. Στην περίπτωση της Μαλένας, η ιστολογική εξέταση έδειξε κενώσεις σε όλα τα ηπατικά κύτταρα.

Στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση όταν ο Ευτυχιάδης περιέγραψε την κατάσταση της Μαλένας λίγες ώρες πριν τον θάνατό της, κάνοντάς την να φανεί ιδιαίτερα ξαφνική και προκαλώντας την αντίδραση της κατηγορούμενης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους ισχυρισμούς για την κατάσταση του παιδιού, με την Πισπιρίγκου να αμφισβητεί την πληροφορία σχετικά με την κατανάλωση σουβλακιών.

Πηγή: tovima.gr