Βρετανικό υποβρύχιο που είχε χαθεί τον Οκτώβριο του 1943 βρέθηκε πρόσφατα στο Ικάριο Πέλαγος. Το HMS TROOPER εντοπίστηκε σε βάθος 253 μέτρων και είναι το όγδοο υποβρύχιο που ανακαλύπτεται από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη. Στην περιγραφή του, ο κ. Θωκταρίδης αναφέρει ότι το υποβρύχιο έχει κοπεί σε τρία κύρια τμήματα, πλώρη, μεσαίο τμήμα και πρύμνη, γεγονός που υποδεικνύει ότι η βύθισή του ήταν αποτέλεσμα μιας βίαιης έκρηξης, πιθανότατα από ναρκοθέτηση.
Η πτώση του υποβρυχίου λύει ένα μυστήριο πολλών δεκαετιών και παρέχει σημαντική πληροφορία στις οικογένειες των θυμάτων. Ο George Malcolmson, πρώην διευθυντής του Βασιλικού Μουσείου Υποβρυχίων, δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή προσφέρει ένα είδος ανακούφισης για τους επιζώντες συγγενείς, καθώς αναγνωρίζεται η θυσία των ανδρών του υποβρυχίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όλη τη διαδικασία των ερευνών διασφάλιζε η μη παρέμβαση στο ναυάγιο, δεδομένου ότι αποτελεί τον υγρό τάφο των 64 μελών του πληρώματος, ανάμεσά τους και ο Αυστραλός Υποπλοίαρχος John Stuart Ryder. Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας το Σεπτέμβριο 1943 είχε επιτρέψει στους Γερμανούς να εντείνουν τις στρατηγικές τους κινήσεις στο Αιγαίο, με το HMS TROOPER να αποπλέει για την όγδοη επιθετική του περιπολία, εν μέσω αυτής της αναταραχής.
Η τελευταία αποστολή του υποβρυχίου περιλάμβανε τη μεταφορά τριών πρακτόρων στην Ελλάδα, ενώ την προετοιμασία για την αποστολή επιβλέπει ο κυβερνήτης John S. Wraith. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1943, το TROOPER ολοκλήρωσε την αποβίβαση του Ταγματάρχη Γεώργιου Διαμαντόπουλου καθώς και άλλων συνεργατών, επιτυχώς.
Το ιστορικό των ερευνών ξεκινά το 1998, με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες στον εντοπισμό του υποβρυχίου μέχρι τη φετινή επιτυχία. Οι ερευνητές συνέχισαν την αναζήτηση, προσηλωμένοι στην ανακάλυψη του ναυαγίου και ενημερώνοντας τις θεωρίες σχετικά με τη βύθισή του.
Ο εντοπισμός του HMS TROOPER πραγματοποιήθηκε με νέες τεχνολογίες ηχοβολισμού και χρήση τηλεκατευθυνόμενων υποβρυχίων, επιβεβαιώνοντας ότι το υποβρύχιο βυθίστηκε σε ναρκοπέδιο που είχε τοποθετήσει η γερμανική ναρκοθέτιδα DRACHE. Η τραγική βύθιση του υποβρυχίου συνδέεται άρρηκτα με τις συνθήκες της εποχής και τις περιπέτειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγή: tovima.gr